Benedek
-4 °C
5 °C

2006-ig kell az útlevél az unióba?

2003.10.20. 10:37
Hiába csatlakozunk jövő májusban az unión belüli határokat eltörlő schengeni egyezményhez, a határátlépéshez még szükségünk lesz az útlevelünkre. Körülbelül két évig tart ugyanis, mire az EU jóvá hagyja a közös határellenőrzési rendszerhez való csatlakozásunkat és az utolsó technikai akadályok is elhárulnak - írja a Népszabadság.
Néhány könnyítésre már jövő május elsejétől is számíthatunk, ami európai uniós polgárként jár majd. Így igénybe vehetjük a határnál és a reptereken az EU-tagállamoknak fenntartott sort, illetve sávot, és az ellenőrzés is felgyorsul, mivel a határőrök csak a személyes okmányokat ellenőrzik majd. 2006-ig az útlevelet, utána pedig már a személyi igazolványt, de hogy a jelenleg használatban lévő három féle személyi (az 1993 előtti kemény fedeles, az 1993 utáni puha fedeles és a legújabb, kártyás) közül mindegyiket elfogadják-e majd, az a napilap szerint kérdéses.

A fuvarozók dolga is könnyebb lesz annyival, hogy vámellenőrzés már nem lesz a határon, de a járműbe utazók okmányait változatlanul ellenőrzik, csakúgy, mint a járművet és rakományát.

Két év átmenet

Az útlevelünket pedig azért nem nélkülözhetjük 2006-ig, mert a schengeni megállapodáshoz ugyan csatlakozuk 2004 május elsejével, de annak megvalósítása a Népszabadság értékelése szerint még körülbelül másfél-két évet vesz igénybe.

A csatlakozás után Magyarországnak kell jeleznie, hogy teljesítette a schengeni követelményeket, amit egy vizsgálati procedúra követ. Először az EU kérdéseket tesz fel, a válaszokat értékelik, majd szakértőket küldenek, akik az utolsó részletig ellenőrzik az egyezmény gyakorlati végrehajtását. A vizsgálat után ajánlást terjesztenek be a Miniszterek Tanácsa elé, és ez a testület mondja ki a végső szót.

Technikai nehézségek

Lassan halad schengeni információs rendszer (SIS) bővítése is. Ez a számítógépes hálózat teszi lehetővé a határok nélküli Európa működtetését azzal, hogy egységes információs szolgáltatást biztosít az uniós határellenőrző és bűnüldöző szerveknek. Most a SIS-1 tárol adatokat például a körözött személyekről és lopott autókról. A napilap információi szerint a kibővitett rendszer, a SIS-2 leghamarabb 2005-re készül készül el, próbaüzemét pedig 2006-ban lehet elkezdni. Az új rendszer használatba vétele csak a nyári vagy téli időszámításra való átállás időpontjában lehetséges, így erre 2006 októberében vagy 2007 márciusában kerülhet sor.