Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Együtt kampányolnának az európai szocialisták

2008.09.23. 18:22
Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) egységes kampányt tervez a tagországokban az aurópai parlamenti választásokra, így egységes lenne a program, a jelszavak és az üzenetek. A szervezetnek tagja a Magyar Szocialista Párt is.

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) arra készül, hogy első alkalommal folytasson közös választási kampányt az Európai Unió tagországaiban a 2009-ben esedékes európai parlamenti választások előtt.

Ezt a lengyel Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) közölte kedden Varsóban, a szervezet maga is tagja az ESZP-nek. Tomasz Kalita, a párt szóvivője szerint "közös jelszavaink lesznek, ugyanaz lesz a programunk, az üzenetünk".

A gondolatot Brüsszelben vetették fel az ESZP vezetői, fűzte hozzá a szóvivő. Az ESZP a második legnagyobb politikai erő a konzervatív Európai Néppárt után az Európai Parlamentben.

Kalita elmondta, a közös programot és a választási hadjárat részleteit az ESZP vezetői december 1-jén, madridi találkozójukon fogadják el. Öt európai várost jelölnek ki, ahol az európai szocialisták kampányuk legfontosabb eseményeit rendezik meg, mondta Kalita, reményét fejezve ki, hogy az öt város egyike Krakkó lesz.

Az ESZP-nek jelenleg 217 képviselője van a 785 tagú Európai Parlamentben. Olyan pártokat tud a soraiban, mint például a német SPD, a Francia Szocialista Párt, a brit Munkáspárt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt, és tagja a Magyar Szocialista Párt is. Az ESZP elnöke a dán Poul Nyrup Rasmussen.

Eddig egyedül az európai zöldek folytattak közös választási kampányt 2004-ben.

A választások magyarországi fordulója 2009. június 7-én lesz, ez az egyetlen vasárnap az Európai Parlament által meghatározott négy napból, amelyeken a tagországok lebonyolíthatják a szavazást. Az uniós országok maguk dönthetik el, hogy június 4.-én, 5.-én, 6.-án vagy 7.-én tartják meg a szavazást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?