Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Szabad vallásgyakorlás az uniós munkahelyeken

2003.10.21. 10:24
Minden felekezet hívei teljesen szabadon, korlátozás nélkül gyakorolhatják majd vallásukat a munkahelyükön, még ha az előírások betartása a munka rovására megy is.
Egy decemberben életbe lépő új EU-szabályozás értelmében a munkahelyen a vallásos dolgozóknak teret kell biztosítani vallásuk gyakorlására, függetlenül attól, hogy a dolgozó muzulmán, zsidó, keresztény vagy hindu.

Az előírás szerint a vallásuk előírásait következetesen megtartó keresztények visszautasíthatják a vasárnapi munkát, a zsidó hívőket pedig nem lehet szombati munkára kötelezni. A muzulmánoknak a munkaadó köteles lesz évi ünnepségsorozatuk alkalmával szabadságot biztosítani. Egyes vallási rítusok elvégezhetők lesznek a munkahelyen is.

Szertartási kard az irodában

A szabályok szerint a hinduizmus szikh ágát követők szertartási kardot tarthatnak maguknál a munkahelyükön. A muzulmánoknak szabadságot kell biztosítani, mikor ők az életükben egyszeri alkalommal kötelező mekkai zarándoklatra mennek. A hinduknak meg kell engedni, hogy szerettük halálakor - a gyász jeléül - leborotválhassák fejüket, az elhunyt hamvait pedig az indiai Gangesz folyóba szórják - ami nem rövid távollétet jelent majd a mindennapi munkától.