Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Meghágta a dollárt az euró

2003.09.29. 11:57
Botrányt kavart egy új orosz pénzügyi magazin reklámplakátja, amely a dollár-jellel hátulról közösülő euró-jelképet ábrázol. Az eset kapcsán derült ki, hogy nincs olyan európai rendelkezés, amely a valutajelképek használatát szabályozza.
Nem jött be az eurószex

Az euro.hu beszámolója szerint a szeretkező valutajelképeket ábrázoló, Moszkva-szerte kiragasztott plakátokat egy nap után pánikszerű gyorsasággal szaggaták le az ötletgazda reklámügynökség dolgozói, mivel az illetékes orosz reklámtestület erkölcstelennek ítélte a mondanivalót és a képi megjelenítést. A jelképes közösülés mellett a következő szlogen áll: "Az újságok azzal vannak tele, amit ők művelnek egész nap."

#alt# A magazin kiadójának vezetője első reagálásában azzal védekezett, hogy nem tűnt fel neki a kép obszcén mivolta, mivel számára úgy tűnt: a reklámügynökség által ajánlott logón csupán egymással táncolnak a valuta-jelképek.

Védjék a védjegyeket

Az esettel kapcsolatban derült ki, hogy a valutajelképek használatát nem szabályozza semmilyen rendelkezés vagy jogszabály. Az orosz reklámhatóság így pusztán erkölcsileg ítélte el a hirdetést. Az Európai Védjegy Szövetség szerint az eset sürgetően veti fel annak szükségességét, hogy a valuták szimbólumai legalább egyfajta "szerzői jogi" védettséget kapjanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!