Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egész Európának beszólt Őfelsége varsói nagykövete

Diplomáciai botrány lett a varsói brit nagykövet által írt levélből, ami az új tagállamokat és a Európai Uniót fikázza. Sajátos javaslatok, vicces részletek.
Diplomáciai botrány lett belőle, hogy a múlt héten véletlenül kiszivárgott egy email, amelyet a varsói brit nagykövet fogalmazott arról, hogy szerinte hogyan kellene rendezni az Európai Unióban jelenleg dúló vitát a közös költségvetésről. Mint ismeretes, a brit elnökség nemrég nyilvánosságra hozott javaslatai komoly csökkentéseket irányoznak elő az új tagoknak járó felzárkóztatási támogatásokban. Charles Crawford jól láthatóan ráunt a nyávogásra. Íme:

"Ez a cucc a költségvetésről nagyon elhúzódik, úgyhogy itt egy beszédtervezet a külügyminiszter vagy a miniszterelnök figyelmébe, amivel villámgyorsan le lehet rendezni az egészet a jövő héten" - írja a nagykövet londoni feletteseinek az Index által megszerzett emailben. A beszéd, amit a miniszterelnöknek - Crawford szerint - a csütörtöki-pénteki csúcstalálkozón kellene elmondania a többi uniós vezetőnek, részletesen nekiáll lefikázni az egész Európai Uniót, a franciákat, a közös mezőgazdasági politikát, az Európai Parlamentet és különösen a hálátlan és neveletlen új tagállamokat.

"Oké, srácok, itt van az utolsó költségvetési ajánlatom (lecsap az asztalra egy nagy gyerek-ébresztőórát) . Valamennyien tudjuk, hogy a képmutatás és abszurditás kezd egy kicsit sok lenni: arról akartok meggyőzni, hogy a brit adófizetők pénzét fizessem be annak az EU-nak, ami évek óta nem tud egy normális zárszámadást produkálni. Drága barátom, Jacques [a francia elnök - a szerk.], többségetek támogatását bírva arról próbál meggyőzni, hogy fizessek be még többet, miközben nem hajlandó egyetlen fillért sem feláldozni a közös agrárpolitikából. Ennek lényege, ugye, hogy felhizlalja a francia parasztokat és felnyomja az élelmiszerek árát Európában, ezzel növelve a szegénységet Afrikában, amit aztán hiába próbálunk megoldani haszontalan, viszont drága segélyprogramokkal. A legostobább, legerkölcstelenebb állami program az egész emberi történelemben, talán a kommunizmust leszámítva."

"Ami az új tagállamokat illeti: titeket annyira csípünk, hogy a költségvetési javaslatunk akkora mennyiségű pénzt juttatna nektek, hogy ekkora lökést ezer éve nem kaptatok. [Odahaza] persze kritizálni fognak, amiért Lengyelországban és Magyarországon építek utakat és kórházakat, nem Anglia szegény részein. De mi, szemben az itt képviselt régi tagállamok többségével, megnyitottuk munkaerőpiacunkat az új tagállamok dolgozói előtt. Őfelsége kormánya több állást teremtett a lengyeleknek az elmúlt évben, mint a lengyel kormány. Ennek ellenére egyetlen cikket nem olvastam a sajtótokban, ami akár csak egyetlen hálás szót is tartalmazna. Ennyit a szolidaritásról. Szégyelljétek magatokat."

"Elég volt. Egy percen belül lenyomom a gombot ezen az ocsmány csörgőórán, amelyet olcsón és hatékonyan szereltek össze Kínában. Hangosan csörömpölni fog pontosan egy óra múlva. Akkor szépen megkérdezek mindenkit, hogy elfogadja-e az ajánlatunkat. Igen vagy nem. Ha bárki nemet mond, az ülést berekesztem és az EU visszaáll a katasztrofális éves költségvetési rendszerre. Nekünk megfelel - kevesebbet fogunk befizetni és a visszatérítésünk is megmarad, odahaza pedig imádni fognak" - áll a nagykövet javaslatában.

"Az új tagállamok neveletlensége és hálátlansága ellenére mi Londonban őszintén segíteni akarunk rajtuk. Úgyhogy ha nincs megállapodás, egyedül is lépni fogunk. [...] Félreteszünk ötmilliárd fontot [nyolcmilliárd eurót], [...] hogy létrehozzuk a Európai Fejlesztési Alapot, a legdurvább alapot a világon - bekokszozva. Hozzáférhetnek a visegrádiak és a baltiak - persze ha túlságosan megalázónak találják, nekünk annál jobb, legalább megtarthatjuk az összes pénzt. Ha csak néhányan csatlakoznak, az is jó - több jut a többinek. Az alapból hiányozni fog az összes köcsög EU-s bürokratikus nyavalya, [...] a fordítási költségek, a helyi és brüsszeli korrupciós veszteség meg az összes többi szemét [...]. A pénzt értelmes dolgokra lehet majd költeni, mint kutatás-fejlesztés meg a katasztrofális, kommunista jogrendszeretek fejlesztése. De ha akartok egy-egy utat, azt is lehet. (Oldalra fordul és a lengyel miniszterelnök fülébe súg: Nemrég megkértél, hogy segítsek az iskolai reformmal. Hát íme: százmillióból taníts meg minden kölköt angolul, plusz takaríts meg egy csomó pénzt a francia- és némettanítás megszüntetésével!)"

A "beszédtervezet" a továbbiakban alázza még egy kicsit az Európai Parlamentet és méltatja az angolszász rendszerek fensőbbségét, majd a következőkkel zárja. "A tervem remek, de ennek ellenére még mindig hajlandó vagyok rá, hogy feláldozzam az egészet ennek a hiteltelen, vacak, komcsi "európai szolidaritásnak" az érdekében - legalábbis, ha ezt akarjátok. Na, az ajánlat az asztalon, most rajtatok a sor, barátaim! (Rácsap az óra indítógombjára. Síri csönd, amit csak a vekker hangos ketyegése tör meg.) "

"Van egy alkalmas vekkerem, ha esetleg segítene. Üdv, Charles. - Charles Crawford, Őfelsége varsói nagykövete."

Angol humor, lengyel humor
Crawford vicceskedését nem értékelte mindenki olyan nagyra. A lengyel kormány kiszámíthatóan reagált, és felháborodottan megkérte a Foreign Office-t, hogy esetleg magyarázza el az angol és a lengyel humor közti nüansznyi különbségeket. A nagykövetet Londonba rendelték, de egyelőre nem tudni, hogy megbüntetik-e. Jack Straw brit külügyminiszter hétfőn Brüsszelben mindenesetre nem tűnt túl idegesnek, egy újságíró kérdésére csak annyit mondott, hogy egy kis humor nem árthat senkinek.