György
14 °C
24 °C

Védené a magyar munkaerőpiacot az EU-biztos

2004.02.09. 12:20
Védené a magyar munkaerőpiacot a lengyel és szlovák munkavállalóktól Balázs Péter uniós biztos. A frissen kinevezett diplomata szerint a lépést az EU tagállamainak hasonló politikája indokolja. Balázs a nemzeti nyelvhasználat korlátozásával és a mezőgazdasági támogatások megnyirbálásával faragná le az EU költségvetését.
Az Európai Unió tagállamainak korlátozó intézkedései miatt Magyarország is "kénytelenné válhat a más országokból, például a Lengyelországból vagy Szlovákiából érkező munkavállalók beáramlásának korlátozására - jelentette ki az EurActiv internetes újságnak nyilatkozva Balázs Péter, Magyarország uniós biztosa. Mint mondta, bár jelenleg még nincsenek erre tervek "a kérdés hamarosan fontossá válhat".

Jönnek a szlovákok

"Lengyelországban 18 százalékos a munkanélküliség, Szlovákiában hasonlóan magas az arány. Ha az állandó tagállamok nem fogadják az onnan kiáramló munkakeresőket, akkor Svédország vagy Németország helyett majd másfelé, például Magyarországra indulnak, ahol az övékénél jóval alacsonyabb (öt százalékos) a munkanélküliség" - indokolta a lépés szükségességét a magyar biztos.

Lemondana a nyelvhasználatról

Mint interjújában elmondta, Magyarország ugyan ragaszkodik a hivatalos nyelvek politikai egyenlőségéhez, mégis "nyitott a nemzeti nyelvhasználat korlátozása iránt". "Ha az embereink tudnak beszélni angolul és franciául a NATO-ban, az OECD-ben, az ENSZ-ben, miért ne egyszerűsítsük a dolgot az EU-ban is" - mondta.

Balázs szerint nem csak a tolmácsolási és fordítási költségek lefaragásával lehetne csökkenteni az EU költségvetését. Mint mondta, a mezőgazdasági támogatások szintén túl sokat emésztenek fel a büdzséből.