Árpád
-2 °C
3 °C

Európai botrány lehet a kelet-európai vízumügyekből

2008.03.12. 11:58
Az EU régi tagállamai nem nézik jó szemmel, hogy az újak különalkut kötnek az Egyesült Államokkal.

"Robbanhat" a feszültség a hét végi EU-csúcson egy vezető EU-diplomata szerint, írja a Financial Times. A lap forrásai szerint a régi és az új tagországok között feszült a hangulat az amerikai vízumkérdés ügyében. A régi tagországok állampolgárai, Görögország kivételével, eddig is vízummentesen utazhattak az Egyesült Államokba, míg az újonnan csatlakozó országok közül Csehország két hete, Észtország és Lettország most szerdán írt alá különmegállapodást az amerikaiakkal.

Az EU régi tagállamai szerint a kelet-európaiak különmegállapodásai azt bizonyítják, hogy az új tagállamok nem kötelezték el magukat a közös külpolitika mellett. Igaz, különösebben nem küzdöttek az ellen a megkülönböztetés ellen, ami alapján az elvileg egyenjogú uniós polgárokat megkülönböztették az amerikaiak.

Erre utalt keddi európai parlamenti beszédében Toomas Hendrik Ilves észt elnök is, mondván országa már belefáradt abba, hogy Brüsszelre várjon az ügyben.

A Financial Times forrásai szerint a vízumügyi megosztottság nagyban emlékeztet az energiaügyi megosztottságra, ahol az EU - régi és új - tagállamai az egységes fellépés helyett maguk bizniszelnek Oroszországgal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?