Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vizummentességért lobbizik Washingtonban az EU

2004.05.15. 08:18
Brüsszel segítségével lobbizhatnak amerikai vízummentességért az EU új tagállamai. Az amerikaiak feltételei közül Magyarország az elutasított vízumkérelmek három százalékos arányát teljesíti nehezen, jelenleg minden harmadik vízumkérelmet elutasíthatják.
Vizummentességet kér az Európai Unió valamennyi tagállamának az Egyesült Államoktól Brüsszel - írja a Népszabadság. Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő nem zárkózott el a kérdéstől, ám mint mondta, a vízummentesség feltételeit továbbra is országonként kívánják megvizsgálni.

Nehezen teljesíthető feltételek

A vízummentesség feltétele, hogy az elutasított kérelmek aránya nem haladhatja meg a három százalékot, a hamisításellenes adatokat is tartalmazó, digitálisan olvasható útlevél és a bűnüldözési és terrorellenes együttműködés az Egyesült Államokkal.

Magyarország esetében az első feltétel teljesítése tűnik a legnehezebbnek - írja a Népszabadság. A budapesti amerikai nagykövetség jelenleg a vízumkérelmek akár harminc százalékát is elutasítja. A vízummentesség ügyét kétoldalú vegyesbizottság tárgyalja majd - jelentették be Lamperth Mónika belügyminiszter idei washingtoni tárgyalásai után.

Jelenleg 27 ország polgáraira terjed ki az Egyesült Államok által alkalmazott vízummentesség. Görögország kivételével az összes volt EU tagállam, az újonnan csatlakozók közül Szlovénia élvezi a kedvezményt.