Benedek
-5 °C
5 °C

Magára hagyták Medgyessyt a visegrádi négyek

2003.10.02. 10:25
Közös nyilatkozat elfogadása nélkül ért véget a visegrádi négyek találkozója tegnap a csehországi Dobrísban. A résztvevők, Vladimír Spidla cseh, Medgyessy Péter magyar, Leszek Miller lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök a készülő európai alkotmánnyal kapcsolatban cseréltek véleményt tegnap a hét végén kezdődő római kormányközi konferenciára készülve.
Nem okozott nagy meglepetést, hogy több olyan kérdésben egyetértettek a tárgyaló felek, amelyekkel kapcsolatban véleményüket már korábban is hangoztatták. Ezek közé tartozik az az álláspont, hogy fenn kell maradnia az egy ország-egy biztos elvnek, azaz annak a rendszernek, hogy minden országot egy biztos képviseljen az Európai Bizottságban. Továbbra is elutasítják a választott elnökség intézményét, ragaszkodva az eddigi rotációs rendszerhez. A négy államfő abban is megegyezett, hogy az Európai Unió keretében létrehozandó fegyveres erők semmiképpen sem képezhetik a NATO alternatíváját, valamint mindannyian támogatják azt, hogy az alkotmány tartalmazzon a keresztény gyökerekre történő utalást.

Csak nekünk fontosak a kisebbségek

Két kérdésben viszont nem született megegyezés. A négyek nem támogatták azt a lengyel kérést, hogy a nizzai EU-szerződés, amely a bizottság és az elnöki rendszer működését is a jelenlegi formában szabályozza, kerüljön be egészében az európai alkotmányba.

Medgyessy Péter pedig egyedül maradt a tanácskozáson azzal a magyar javaslattal, hogy a nemzeti kisebbségek jogait is rögzítsék az alkotmányban. A többi ország képviselői nem foglaltak állást egyértelműen a kérdésben, de a szlovák államfő határozottan ellenezte. Az MTI beszámolója szerint Dzurinda arra hivatkozott, hogy a kisebbségi jogok rögzítését az európai konventben sem fogadták el, ezért nem tartja fontosnak, hogy a témát a konferencián felvessék.

A magyar miniszterelnök erre regálva a Népszabadság tudósítójának elmondta, hogy nem érti a szlovák álláspontot, mert a kisebbségi jogok védelme már a tizenötök által elfogadott koppenhágai kritériumok között is szerepelt, és ezek alapján csatlakozik most a tíz új ország. Medgyessy Péter kijelentette, hogy bár egyedül maradt a javaslattal, mindenképpen felveti a konferencián. A napilapnak nyilatkozva kiemelte, hogy ez kötelessége, hiszen felelőssége kiterjed a határon túli magyarokra is.

Ne legyen színház

Az MTI beszámolója szerint a többi ország képviselői közömbösnek mutatkoztak a kérdés iránt. "Mindnyájunknak az a véleménye, hogy a kormányközi konferenciának a lényeges, nem pedig a részkérdésekkel kell foglalkoznia" - jelentette ki a cseh miniszterelnök. Leszek Miller is egyetértett vele, kiemelve, hogy a konferencián "komoly tárgyalásokra van szükség, nem engedhetjük meg, hogy az színházzá váljék."