Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az unióban is folytatódhat a visegrádi együttműködés

2003.11.03. 17:06
A visegrádi országok államfőinek közös meggyőződése, hogy az országaik közötti együttműködést az európai uniós csatlakozás után is szükséges folytatni - mondta Mádl Ferenc a cseh, lengyel, magyar és szlovák államfő budapesti tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón.
Mádl azt is hangsúlyozta, hogy bár a konkrét ügyekben a résztvevő országok érdeke eltérhet egymástól, az átfogó, stratégiai célkitűzésekben meg lehet találni az együttműködés alapjait. Beszámolója szerint az államfők egyetértettek abban, hogy a találkozó konzultatív szerepe rendkívül fontos és a V4-nek a jövőben is gyakorlat-orientáltnak kell lennie, de a konkrét ügyekben továbbra is a kormányok felelőssége a döntés.

A visegrádi négyek megállapodtak abban, hogy folytatni kell az együttműködést a Nemztetközi Visegrádi Alap, a schengeni együttműködés, az energetika, az infrastruktúrafejlesztés és a kultúra terén. Rudolf Schuster szlovák államfő a schengeni együttműködéssel kapcsolatban azt mondta, hogy olyan közös programot kezdeményeztek, amely a konzultációt és a tapasztalatcserét segítené.

Az államfők abban is egyetértettek, hogy segíteni kell a balkáni államok sikeres euroatlanti integrációját. Aleksander Kwasniewski szerint közös feladatuk, hogy védnökséget vállaljanak a kulturális, a tudományos és az ifjúsági csereprogramokban, hogy "népeink megismerjék egymást". Szavai szerint a visegrádi négyek az egész európai együttműködést gazdagítani fogják.

A következő V4-csúcstalálkozót jövőre rendezik a szlovák fővárosban.