Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Visszaléphet a buzizó olasz biztosjelölt

2004.10.14. 12:22
"A hitem van annyira erős, hogy lemondjak a bizottságbeli posztról, ha ez válna szükségessé" - mondta csütörtökön a BBC-nek Rocco Buttiglione, aki, úgy tűnik, ragaszkodik elveihez.
Alig burkolt utalást tett visszalépési hajlandóságára az új EU-bizottság olasz biztosjelöltje, akit egyebek mellett a homoszexualitással, valamint a nők társadalmi szerepével kapcsolatos, erősen konzervatívnak minősített nézetei miatt értek támadások múlt heti meghallgatása után. Mint ismeretes, a jelölt többek közt úgy fogalmazott: Európában többségben vannak a buzik."

Inkább marad katolikus

Rocco Buttiglione
Rocco Buttiglione, akinek jelölését az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi és biztonsági biztosának tisztségére a minapi meghallgatás után elutasította az Európai Parlament polgári jogokkal foglalkozó bizottsága, csütörtökön a BBC rádió 4-es csatornájának elmondta, ha azt látja, hogy a bizottságon belül megkülönböztetés érné őt katolikus hite miatt, akkor inkább katolikus marad.

Buttiglione szerint a bizottságnak is jobb lenne, ha "ezt a posztot egy olyan ember töltené be, aki el tud számolni saját lelkiismeretével. De a hitem van annyira erős, hogy lemondjak a bizottságbeli posztról, ha ez válna szükségessé".

Hozzátette, találgatásnak tartja azokat a felvetéseket, amelyek szerint a miatta kialakult vita az új brüsszeli bizottság egészének parlamenti elfogadását veszélybe sodorhatja.

No komment

A biztosjelölt, aki a meghallgatáson a nők legfőbb társadalmi szerepét a házasságon belüli gyermekszülésben jelölte meg, a homoszexualitást pedig bűnnek nevezte, nem válaszolt a BBC azon kérdésére, hogy esetleges visszalépéséről tárgyalt-e már Silvio Berlusconi olasz kormányfővel. Buttiglione az erre vonatkozó, többször feltett kérdésre csak annyit mondott, hogy "no comment".