Szilárda
-4 °C
3 °C

35 ezer aláírással a török csatlakozás ellen

2005.08.30. 17:00
A brüsszeli Jean Rey téren demonstrált egy nemzetközi szervezet Törökország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdése ellen.

A nemzetközi Voice for Europe - Hang Európáért civil kezdeményezés európai körútja lezárásaként augusztus 29-én, hétfőn tüntetést szervezett a brüsszeli Jean Rey téren, a Törökországgal való EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése ellen. Több mint száz aktivista érkezett Brüsszelbe különböző európai országokból, hogy részt vegyen a demonstráción, amely az európai unió külügyminisztereinek szeptember elsejei, newporti találkozóját előzte meg. Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke és Michael Gahler, a fejlesztési bizottság alelnöke fogadta az aktivistákat a parlamentben, az esti sajtótájékoztatón részt vett Josef Zieleniec volt cseh külügyminiszter is.

Korábban arra a kérdésünkre, hogy miért tartják hátrányosnak a török csatlakozást, Kiskovács Miklós, a kampány egyik képviselője kifejtette: "A legfontosabb indok, hogy a csatlakozáskor, mondjuk tizenöt év múlva, Törökország az EU legnépesebb tagállama lenne. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió parlamentjében is meghatározó arányban lenne jelen, azaz meghatározó lenne a szava az európai uniós politikában. Törökország azonban alapvetően, több mint 99 százalékban muszlim ország, azaz egy teljesen más társadalmi és vallási berendezkedésű állam, a demokrácia is inkább felülről irányított. Gazdasági problémák is megfigyelhetők, ez a világ egyik legeladósodottabb országa. Emellett Nyugat-Európában már most komoly jelei vannak azoknak a társadalmi feszültségeknek, amelyek a török államból Európába érkező vendégmunkások integrációjának hiányára vezethetők vissza. Ez az integráció a csatlakozással nem erősödne fel. "

Az aktivistákat kedd délelőtt informális találkozókon fogadta több magyar európai parlamenti képviselő is. Az MSZP, a Fidesz és az MDF által delegált politikusok megbeszélést tartottak a kampány magyar aktivistáival. A Voice for Europe levélben, emailben vagy személyesen mind a 730 európai képviselőt megkereste.

Ésszerű határok

A kampány július 13-án Budapesten kezdődött, és három hét alatt az Európai Unió tizenöt országának húsz nagyvárosába látogatott el. A nemzetközi csapatot magyar, cseh, szlovák, osztrák és német tagok alkotják, akik körbeutazva Európát, minden nagyobb városban tartanak egy hivatalosan bejelentett demonstrációt a helyi aktivistákkal közösen. Közleményük szerint az "Európai Unió nem pusztán politikai-gazdasági társulás, hanem közös értékeken alapuló kulturális közösség is, éppen ezért a bővítésnek ésszerű, kulturális és földrajzi szempontok alapján meghúzott határokat kell szabni. A Török Köztársaság csatlakozása nem járulna hozzá az európai integrációhoz, sőt, bonyolítaná és gátolná a folyamatot."

Utolsó pillanat

A brüsszeli tüntetésen az aktivisták a Jean Rey téren felállítottak egy óriási órát, melynek öt perccel éjfél előtt álló mutatójával arra utaltak, hogy "az utolsó pillanathoz érkeztünk az Európa jövőjét meghatározó döntés meghozatalában". Európa-szerte aláírásgyűjtéseket tartottak a tüntetéssel egyidőben, a petíciót Európa több nagyvárosában is aláírhatták az érdeklődők (Budapesten, Londonban, Koppenhágában, Athénban, Varsóban, Prágában, Münchenben, Bécsben, Helsinkiben és más városokban). Az elmúlt hetekben összegyűlt aláírásokkal együtt az aláírók száma megközelíti a 35 ezret.

Csizmadia Daniella, a kampány szóvivője elmondta: "Négy területen akartunk eredményt elérni, és munkánk mind a négy területen sikeres volt. Az emberek átgondolták a csatlakozás kérdését, aláírásukat adták; a sajtó nyitott volt és Európa-szerte bekerültünk a hírekbe; a politikusok felé pedig sikerült közvetítenünk, hogy az európai népesség nagyobb része nem támogatja a török csatlakozást, ahogy ez a legfrissebb felmérésekből is kiderült."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!