Béla
12 °C
27 °C

Hétszázezer forint egyetlen külföldi szavazat

2004.04.22. 07:00
Bár alig 500 magyar fog külföldön szavazni az európai parlamenti választásokon, mégis sokba kerül majd a voksok regisztrálása, mert a pártok a lehető legköltségesebb megoldást választották. A szavazatszámláló bizottság tagjai többen lesznek, mint ahányan külföldön szavaznak majd - írja a Népszabadság.
Minden külföldön szavazó magyar állampolgár 700 ezer forintjába kerül a költségvetésnek - írja csütörtöki számában a Népszabadság. Az előrejelzések szerint alig ötszáz magyar él majd külföldön azzal a jogával, hogy valamelyik magyar külképviseleten szavazzon június 13-án, az európai parlamenti választásokon. A külföldön szavazóknak május 14-ig kell jelezniük szándékukat.

A napilap úgy tudja, hogy a pártok a lehető legköltségesebb megoldást választották. Több mint hetven külképviseletre utazik ki három szavazatszámláló bizottsági tag és egy póttag. A külképviseletekről is hazautaztatnak felkészítésre és eskütételre két köztisztviselőt több tízmillióért.

A választáson részt vevő politikai szervezetek minden külképviseletre delegálhatnak valakit, de az ő kiutazásuk költségeit a pártoknak kell fedezniük. Összességében a szavazatszámláló bizottság tagjai többen lesznek, mint ahányan külföldön szavaznak majd.

A mintegy háromszáz választott szavazatszámláló bizottsági tag kiküldése egyébként 350 millió forintba kerül. A külföldi szavazás megszervezésének összköltsége azonban ennél jóval magasabb. Pedig egy számítógépes kattintás vagy egy levél is elég lett volna, ha megszavazza ezt az Országgyűlés.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft