Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Vízumbotrány Németországban

2005.02.15. 10:03
Parlamenti vizsgálóbizottság alakult Németországban annak feltárására, terhel-e kormánytagokat is személyes felelősség azért, hogy többségében ukrán bűnözők német vízummal közlekedhettek szabadon és folytathattak illegális, bűnözői tevékenységet az Európai Unió területén.

"Schröder kancellár miért nem avatkozott közbe? Fischer miért nem vonja le a konzekvenciát?" Ezek voltak a CDU/CSU-ellenzék kérdései hétfőn, miután lemondott tisztségéről Ludger Volmer, a Zöld Párt egyik vezető politikusa, akit a külügyi hivatalban hozott intézkedései miatt valószínűleg felelősség terhel a botrányért. Az ügyben kénytelen volt megszólalni Joschka Fischer külügyminiszter is.

Belebukhatnak a Zöldek

Kijevben mintegy 300 ezer vízumot adott ki a német képviselet a 2000. márciusi német beutazási könnyítések óta. A külügyi hivatal elismerte, hogy 2002-ig történtek szabálytalanságok a vízumkiadás terén az ukrajnai német nagykövetségen. Ludger Volmer nevéhez fűződnek azok a kedvezmények, amelyek a visszaéléseket lehetővé tették. (A szigorú normákat nem alkalmazó vízumkiadás következményeként ukrán bűnözők jutottak legális bejutási és mozgási lehetőséghez az EU területén, s ez megnehezítette a feketemunka, az emberkereskedelem és a prostitúció szervezett csoportjainak felszámolását.)

Volmer, aki Joschka Fischer Zöld Pártjának külügyi szóvivője is volt, pénteken lemondott valamennyi tisztségéről, parlamenti mandátumát azonban megtartotta. A párt kitart a Volmer-féle vízumszabályozás és a szintén zöld párti külügyminiszter, Joschka Fischer mellett. Gerhard Schröder kancellár is teljes bizalmáról biztosította külügyminiszterét.

Külföldről nem üzennek haza

A botrány hetek óta dagad Németországban; a múlt héten, amikor az indulatok a magasba csaptak, Fischer külföldön tartózkodott, és a német politikusok külföldön hagyományosan nem nyilatkoznak aktuális belpolitikai kérdésekről. Hétfőn azonban megkerülhetetlen volt a téma: Fischer azzal védekezett, hogy időközben megszűntek a kifogásolt szabálytalanságok a kijevi német nagykövetségen, így a számonkérés okafogyottá vált.

A külügyminiszter elismerte politikai felelősségét a munkatársai által esetleg elkövetett hibákért, de álláspontja szerint rá nézve ez nem jár személyes konzekvenciákkal. Az ellenzék ezt másképp látja - a végső szót valószínűleg a parlamenti vizsgálóbizottság fogja kimondani.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft