Gerzson
-3 °C
2 °C

Leradírozták Walest a térképről

2004.10.05. 15:41
"Ezután mindenki tudni fogja, hogy létezünk" - kommentálta egy walesi európai parlamenti képviselő azt a tévedést, aminek következtében országa eltűnt egy uniós kiadvány, a 2004-es statisztikai évkönyv borítóját díszítő Európa-térképről. A luxemburgi illetékesek egyelőre csak annyit közöltek, hamarosan magyarázatot adnak a tévedésre.
Egy bürokratikus baklövés következtében nem szerepel Wales azon az Európa-térképen, ami az unió hivatalos statisztikai évkönyvét díszíti - írja a BBC. A "Eurostat Yearbook 2004 - Statistical guide to Europe" című kiadvány (Az Európai Unió Statisztikai Évkönyve, ami Magyarországon az Euroinfo.hu-tól rendelhető meg) tekintélyes hivatkozási alapnak számít, ha uniós adatokról, statisztikákról van szó, jószerével minden európai vonatkozású számadat és ezek összehasonlító grafikonjai, táblázatai megtalálhatók benne.

Elveszett Wales

Klikk a képre!
A 2004-es kiadás borítólapjába azonban kínos hiba csúszott. Mint az az Index rendelkezésére bocsátott példányon is látszik, Európa körvonalas térképéről a kiadványelőkészítési, és -szerkesztési munkák során valahol elveszett Wales, Nagy-Britannia hárommilliós lakosságal rendelkező országa, és ez senkinek nem tűnt fel, csak miután forgalomba kerültek a nyomdából kijött példányok. A többi részletében egyébként helyesen ábrázolt Egyesült Királyságból szinte kiharapták a póréhagyma országát, helyén a földet hódító Ír-tenger hullámzik, egy jókora hosszúkás öböllel gazdagítva a szigetországot.

A BBC értesülése szerint senki nem követelte eddig a kinyomtatott példányok visszavonását, vagy a készítők bocsánatkérését. Az ötven euróba kerülő statisztikai évkönyv tehát továbbra is kapható, Magyarországon is meg lehet rendelni, körülbelül másfél hét alatt kiszállítja az Euroinfo - tudtuk meg az Európai Unió hivatalos kiadványainak hazai forgalmazójától.

Az Európai Bizottság cardiffi irodájától sem kommentálta még senki hivatalosan az "incidenst". Egy európai parlamenti képviselő azonban nyilatkozott az ügyről, feltételézései szerint Wales eltüntetése mögött inkább emberi hibát, mintsem szándékosságot kell sejteni.

Erős mulasztás

Klikk a képre!
A walesi Glenys Kinnock, munkáspárti képviselőnő a BBC-nek elmondta, hogy akár nevethetett is volna, amikor értesült az ország eltünéséről, de inkább információkat kért az illetékesektől, miképp történhetett a hiba. "Meglehetősen erős mulasztás Walest leradírozni a térképről. Persze a valóságban Wales rajta van minden fontos térképen, köztük a strukturális alapok elosztását alapul vevőkön is" - tette hozzá a walesi politikus.

"Talán a számítógépes grafika miatt történhetett, hogy egy figyelmetlen húzással eltűnt ez a nagyszerű ország", vélekedett Kinnock. Az Európai Bizottság távozóban lévő alelnökének felesége hozzátette, feltehetőleg olyasvalaki kattintott félre, aki nincs tisztában a nyugat-angliai ország jelentőségével és tettének súlyával, de még az is lehet, fogalma sincs róla, hogy van egyáltalán ilyen ország. "De meg kell mondjam, ezután mindenki tudni fogja, hogy létezünk, és nem történik eztán ilyesmi".

Az Eurostat kiadványáért felelős luxemburgi illetékesek egyelőre csak annyit közöltek, hamarosan magyarázatot adnak a tévedésre.