Auguszta
-7 °C
0 °C

Szigorítaná a munkaidő-szabályozást az EU

2004.09.22. 12:55
Csak ágazati kollektív szerződésben szabályozott módon engedné túllépni a heti negyvennyolc órás munkaidőt az Európai Bizottság új javaslata. A brit munkaadók szerint a döntés a munkaerőpiaci szabadság korlátozásával ronthatja a gazdaság versenyképességét.
Szigorítaná a heti megengedett leghosszabb munkaidőre vonatkozó szabályozást az Európai Bizottság, jelentette a BBC. Az Eubusiness.com értesülései szerint a javaslat értelmében a munkaidőt negyvennyolc órában maximalizáló szabályozást csak az adott szektorban dolgozók szakszervezetével kötött kollektív szerződés esetén lehetne meghaladni. A szigorításokat amiatt tartja szükségesnek a bizottság, mert Nagy-Britanniában jelenleg a munkaerő tizenhat százaléka dolgozik heti negyvennyolc óránál hosszabb időt.

Az EB szabályozási javaslata nehéz helyzetet teremthet az egészségügyben, mivel az Európai bíróság határozatának megfelelően a készenléti időt is munkaidőként számolná el.

A brit munkaadók és a kormány máris bírálta az EB javaslatát, mondván a túlszabályozás a munkaerőpiac szabadságának korlátozásával rontja a gazdaság versenyképességét, írja a BBC. A jelenleg érvényben lévő 1993-as szabályozás a munkaadó és a munkavállaló egyéni megállapodására bízta a munkaidő megszabását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!