Piroska
-2 °C
5 °C

Titokban marad a munkahelyi zaklatások fele Olaszországban

2003.11.27. 13:35
A munkahelyi zaklatások tekintetében az Európai Unióban messze Olaszországban a "legkedvezőbb" a helyzet, legalábbis Itáliában hajlandóak a legkevésbé a nyilvánosság elé tárni a dolgozók e túlkapásokat.
Olaszországban minden száz dolgozó közül csak négy emel szót a munkahelyi megaláztatások miatt, s ezzel Portugáliával a sereghajtó az uniós országok között, miközben például Finnországban a dolgozók 15 százaléka, Hollandiában és az Egyesült Királyságban 14-14 százaléka tesz panaszt ilyen jogsértések miatt.

Az uniós átlag egyébként kilenc százalék. Ennél több esetről tesznek jelentést a svédek (12 százalék), a belgák (11 százalék), a franciák és az írek (egyaránt 10-10 százalék). Az átlag alatt van a mezőnyben Dánia nyolc százalékkal, őket követik a németek és a luxemburgiak (7-7 százalék), majd az osztrákok (6 százalék), a spanyolok és a görögök (4-4 százalék) következnek a sereghajtó olaszok és portugálok előtt.

A képhez azért hozzátartozik, hogy az EU-tagországokban elég eltérő e probléma jogi kezelése, illetve szabályozása, így elég nehéz közös nevezőre hozni a munkahelyi zaklatások statisztikáit.

A kisvállalatok dolgozói a leginkább kiszolgáltatottak

Giacomo Rindonone olasz munkapszichológus szerint a munkahelyi megaláztatásoknak messze nagyobb az aránya Olaszországban, mint a hivatalos statisztika szerint kimutatott négy százalék. Az olasz munkaegészségügyi központ elemzései szerint az esetek felét nem is jelzik, vagyis száz dolgozó közül legalább nyolc válik túlkapások áldozatává munkahelyén. Emellett Itáliában nagyon sokan dolgoznak kisvállalatoknál, ahol gyakorlatilag semmiféle szakszervezeti védelem nincs számukra: ezért inkább a hallgatást választják a panasz helyett, mert attól is tartanak, hogy még inkább elmérgesedik helyzetük.

Figyelemre méltó, hogy leginkább a közalkalmazottak és a védelmi tárcáknál dolgozók emelnek panaszt a munkahelyi zaklatások ellen, uniós átlagban 14 százalék az arányuk, míg legkevésbé (három százalék) a mezőgazdaságban és a halászatban, valamint a közműveknél dolgozókat ér súlyos munkahelyi sérelem e statisztikák szerint.

Zaklatás éveken át

Olaszországban főként a közalkalmazottak emelik fel szavukat a munkahelyi sérelmek miatt (az esetek 70 százalékát ebben a szférában jegyzik fel), elsősorban az iparosodott északi részeken (65 százalék jut ezekre a területekre), ahol általában az alacsonyabb képzettségű alkalmazottak és munkások körében gyakoriak az ilyen esetek. A munkahelyi zaklatások általában hosszú ideig is tartanak, a panaszt tevők 30 százaléka tett említést több mint két éve tartó zaklatásokról, 40 százalékuk egy és két év közötti időszakról számolt be, míg 27 százalékuk szerint a sérelmek fél és egy év közötti időtartamban érték őket.

Az olasz elemzők szerint a munkahelyi zaklatások komoly károkat is okoznak, hiszen az ilyen jogsérelmeknek kitett munkaerő termelékenysége akár hetven százalékkal is csökkenhet.