Auguszta
-7 °C
0 °C

Megnyílnának Európa kapui

2000.11.23. 14:53
Európa fejlettebb része mindig is féltve őrizte a bevándorlóktól az amúgy sem sok munkahelyet. Az idegen, olcsó és szakképzetlen munkaerő könnyen eláraszthatja az uniót, ami a nemzeti munkanélküliség további emelkedéséhez vezethet - mondogatták. Ma már nem egyértelmű ennek a tézisnek az igazsága, egyre több tanulmány születik a bevándorlások pozitív hatásairól. Legutóbb pedig az EU bizottsága javaslatot nyújtott be a bevándorlás megkönnyítésére.
Az Európai Unió kedden kimondta egy radikálisan új, általános bevándorlási politika kialakításának szükségességét. Ha az elképzelések megvalósulnak, több millió idegen nemzetiségű munkaerő áramolhat legálisan az unió országaiba. A mintegy harminc éve követett politika, a "zero immigration" (nulla bevándorlás), nem tartható fenn a továbbiakban - mondják a témával foglalkozó tanulmányok. Mint arról már más cikkünkben említést tettünk, a friss, európai munkaerőnek derogál azokat a munkákat elvégezni, melyek alacsony szakképesítést igényelnek, és kevés fizetéssel járnak. Erre alkalmazható a bevándorló idénymunkás. Az attól való félelem tehát, amely az adott ország munkaerejének elhelyezését látja veszélyeztetve, alaptalan.

Uniós szinten szabályoznák a bevándorlást

Öregek Európája
Tavaly egymillió fővel emelkedett az EU népessége, és ennek kétharmada a bevándorlások következtében. A legtöbb országban negatív a természetes szaporulat. Másik probléma, hogy az európai népesség szociálpolitikai okok miatt elkezdett elöregedni. Manapság a társadalom mintegy húsz százaléka nyugdíjas. A tendencia azt mutatja, hogy az uniónak 13,5 millió embert kellene "importálnia" ahhoz, hogy a jelenlegi arány fenntartható legyen.
Az unió nyugtázta a megváltozott helyzetet, és meg kívánja tenni a megfelelő lépéseket. Ennek formája egy minden tekintetben kielégítő és átfogó bevándorlási törvény létrehozása, mely szabályozná a bevándorlást és a munkavállalás minden szintjét. A törvényhozás üdvözölte a törekvéseket. Brüsszel egyetért a vendégmunka új megítélésével, de kiemelte egy a bevándorlásokkal foglalkozó testület létrehozásának szükségességét. Ha legalizálják a bevándorlásokat, az sok következménnyel is jár. Menhelyeket kell majd létrehozni, ezekben emberi környezetet teremteni. "A menhely és bevándorlás témája nagyon érzékeny. A demokratikus berendezkedés érdekében ezeket a problémákat az egyes kormányoknak kellene megoldania." - figyelmeztetett Francis Maude, a brit konzervatív párt árnyék-külügyminisztere.

Az európaiakat fel kell készíteni a nagymérvű bevándorlásra

A bevándorlási törvényjavaslat már elkészült. Létrehozója Antonio Vitorino, az igazságügyi minisztérium munkatársa, aki kimondta: "A `zero immigration` politikája megakadályozta az egyes országokat a hatékony munkahelyteremtésben és a meglévő munkalehetőségek hatékony kiosztásában." Fontos az idegen munkaerő társadalmi elfogadottságának növelése is az egyes tagállamok szintjén. Vitorino felidézte a júliusi esetet, amikor Doverben, Nagy-Britanniában 58 kínai bevándorlót találtak holtan egy teherautó rakodóterébe zárva. "A munkanélküli európaiakkal el kell fogadtatni a bevándorlások okait" - tette még hozzá a tisztviselő. A megbízott kifejezte abbéli reményét, hogy a tervezettel az év végéig egyetért majd az összes tagállam.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!