Gusztáv
3 °C
6 °C

Élesedő vita az EU irányításáról

2002.04.09. 15:55
Az osztrák külügyminiszter-asszony élesen elutasítja az európai miniszterek tanácsának megalkotását. Benita Ferrero-Waldner szerint Javier Solana javaslata az európai külügyminiszterekkel párhuzamos struktúrát hozna létre.
Ferrero-Waldner a Die Presse című osztrák lapnak kijelentette: az európai miniszterek tanácsának létrehozása az osztrák külügyminisztériumot legfontosabb feladataitól fosztaná meg. Az európai miniszteri tisztség megalkotását a német külügyminiszter, Joschka Fischer is ellenzi, szemben Gerhard Schröder kancellárral.

Megszűnne a cserélődő uniós elnökség is

Az európai miniszterek tanácsának megalkotására vonatkozó javaslat Javier Solana tervezetének része. Az Európai Unió Tanácsának főtitkára a márciusi barcelonai uniós csúcson mutatta be az EU Tanácsának működésével kapcsolatos reformtervét. A tervezet szerint az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói, az Európai Tanács ülései nem működnek elég hatékonyan.

Emellett a külügyminiszterekből álló Általános Ügyek Tanácsának munkája is túlterhelt a kiterjedt közösségi tevékenységek miatt. Ennek áthidalására Solana európai miniszterekből álló tanács létrehozására tett javaslatot, amelynek feladata az uniós csúcstalálkozó előkészítése, és az általános uniós ügyek intézése. A reformtervezet egyben az uniós elnökség jelenlegi formáját - miszerint a tisztség félévente cserélődik a tagállamok között - is megszüntetné.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!