Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Élesedő vita az EU irányításáról

2002.04.09. 15:55
Az osztrák külügyminiszter-asszony élesen elutasítja az európai miniszterek tanácsának megalkotását. Benita Ferrero-Waldner szerint Javier Solana javaslata az európai külügyminiszterekkel párhuzamos struktúrát hozna létre.
Ferrero-Waldner a Die Presse című osztrák lapnak kijelentette: az európai miniszterek tanácsának létrehozása az osztrák külügyminisztériumot legfontosabb feladataitól fosztaná meg. Az európai miniszteri tisztség megalkotását a német külügyminiszter, Joschka Fischer is ellenzi, szemben Gerhard Schröder kancellárral.

Megszűnne a cserélődő uniós elnökség is

Az európai miniszterek tanácsának megalkotására vonatkozó javaslat Javier Solana tervezetének része. Az Európai Unió Tanácsának főtitkára a márciusi barcelonai uniós csúcson mutatta be az EU Tanácsának működésével kapcsolatos reformtervét. A tervezet szerint az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói, az Európai Tanács ülései nem működnek elég hatékonyan.

Emellett a külügyminiszterekből álló Általános Ügyek Tanácsának munkája is túlterhelt a kiterjedt közösségi tevékenységek miatt. Ennek áthidalására Solana európai miniszterekből álló tanács létrehozására tett javaslatot, amelynek feladata az uniós csúcstalálkozó előkészítése, és az általános uniós ügyek intézése. A reformtervezet egyben az uniós elnökség jelenlegi formáját - miszerint a tisztség félévente cserélődik a tagállamok között - is megszüntetné.