Árpád
-2 °C
4 °C

Tájékozatlan EU-polgárok

2002.05.30. 11:57
Az Európai Unióban élők kétharmadának fogalma sincs arról, hogy Magyarország csatlakozni szeretne hozzájuk. A legtöbben, a megkérdezettek 40 százaléka Lengyelország tagjelölti státuszával van tisztában.
A bővítés történelmi jelentőségével az EU polgárainak túlnyomó többsége tisztában van, azonban a tagjelölt országokat érintő csatlakozási folyamatról meglepően hiányos a tájékozottság - derül ki az Eurobarometer felméréséből.

A bővítés erősít

Az Európai Unió közvélemény-kutató intézetének adatai szerint az uniós polgárok 67 százaléka úgy gondolja, hogy az EU bővítése egyesíti a kontinenst. 63 százalékuk szerint az új tagállamok felvétele politikailag erősebbé teszik az Uniót, továbbá 60 százalék véli úgy, hogy a bővítés biztosítja a békét Európában.

Az EU polgárainak csaknem fele (48 százalék) szerint a bővítési folyamat jelenlegi sebessége megfelelő, míg 16 százalékuk gyorsítaná, 15 százalék lassítaná azt.

A felmérésből kiderül, hogy az uniós polgároknak több információra van szükségük a bővítésről: csupán 13 százalék érzi nagyon jól vagy jól informáltnak magát, míg 83 százalékuk úgy véli, hogy nem eléggé vagy egyáltalán nem jól informált a kérdésben.

Kik is csatlakoznak?

A tagállamok polgárainak nagy többsége nem tudja, mely országok az EU tagjelöltjei. A legtöbben, a megkérdezettek 40 százaléka Lengyelország tagjelölti státuszával van tisztában. Törökország esetében 39, Magyarország és Csehország esetében 31-31 százalék tudja a tagjelöltség tényét. A többi kilenc kandidáló ország szándéka 16-21 százalék közötti ismertségi szinttel bír.

A felmérést január 22. és február 28. között végezték az EU 15 tagállamában, 16 ezer, 15 évnél idősebb ember megkérdezésével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?