Tekla
9 °C
20 °C

Tájékozatlan EU-polgárok

2002.05.30. 11:57
Az Európai Unióban élők kétharmadának fogalma sincs arról, hogy Magyarország csatlakozni szeretne hozzájuk. A legtöbben, a megkérdezettek 40 százaléka Lengyelország tagjelölti státuszával van tisztában.
A bővítés történelmi jelentőségével az EU polgárainak túlnyomó többsége tisztában van, azonban a tagjelölt országokat érintő csatlakozási folyamatról meglepően hiányos a tájékozottság - derül ki az Eurobarometer felméréséből.

A bővítés erősít

Az Európai Unió közvélemény-kutató intézetének adatai szerint az uniós polgárok 67 százaléka úgy gondolja, hogy az EU bővítése egyesíti a kontinenst. 63 százalékuk szerint az új tagállamok felvétele politikailag erősebbé teszik az Uniót, továbbá 60 százalék véli úgy, hogy a bővítés biztosítja a békét Európában.

Az EU polgárainak csaknem fele (48 százalék) szerint a bővítési folyamat jelenlegi sebessége megfelelő, míg 16 százalékuk gyorsítaná, 15 százalék lassítaná azt.

A felmérésből kiderül, hogy az uniós polgároknak több információra van szükségük a bővítésről: csupán 13 százalék érzi nagyon jól vagy jól informáltnak magát, míg 83 százalékuk úgy véli, hogy nem eléggé vagy egyáltalán nem jól informált a kérdésben.

Kik is csatlakoznak?

A tagállamok polgárainak nagy többsége nem tudja, mely országok az EU tagjelöltjei. A legtöbben, a megkérdezettek 40 százaléka Lengyelország tagjelölti státuszával van tisztában. Törökország esetében 39, Magyarország és Csehország esetében 31-31 százalék tudja a tagjelöltség tényét. A többi kilenc kandidáló ország szándéka 16-21 százalék közötti ismertségi szinttel bír.

A felmérést január 22. és február 28. között végezték az EU 15 tagállamában, 16 ezer, 15 évnél idősebb ember megkérdezésével.