Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betegek szabad áramlása az EU-ban?

2002.07.02. 11:19
Az Európai Unió polgárai szabadon választhassák meg orvosi kezelésük helyszínét az EU tagállamai között - javasolja egy uniós szakértői bizottság. Egyes országok beteginváziótól tartanak.
A tagállamok egészségügyi minisztériumainak tisztviselőiből és az Európai Bizottság képviselőiből álló szakértői bizottság a tagállamok egészségügyi minisztereinek legutóbbi találkozójának eredményeképpen jött létre.

A miniszteri ülésen más témák mellett szerepelt a betegek tagállamok közötti szabad mozgásának kérdése is, amely különösen fontossá vált azután, hogy az Európai Bíróság számos alkalommal mondta ki, hogy az orvosi ellátásokat egyéb más szolgáltatásokhoz hasonlóan kell kezelni - írja a Politiken című dán lap.

Beteginvázió?

Mint ismert, a szolgáltatások EU-n belüli szabad áramlását az uniós jog garantálja. A betegek szabad mozgásával kapcsolatban azonban számos EU-tagállamban kételyek fogalmazódnak meg. Egyes országok attól tartanak, hogy más tagállamokból érkező páciensek lepik el egészségügyi rendszerüket, más államok pedig attól félnek, hogy saját állampolgáraik külföldi kezelések követelésével állnak majd elő.