Viola
-5 °C
-2 °C

Haderő vagy operetthadsereg?

2002.09.24. 12:34
Az EU első önálló katonai akciója egyeztetési problémák miatt elmarad. Megint a törökök akadékoskodtak. A Financial Times információi szerint Törökország nem szeretné, ha kicsúszna ellenőrzése alól bármely, az Égei tenger területén végzett katonai akció.
Macedóniában, októberben kezdődött volna az EU-haderő első katonai küldetése, ám a NATO-hadsereg képviselői a hétvégén bejelentették: decemberig az országban maradnak.

A török szívesen basáskodna

A NATO tisztségviselői az ügy kapcsán arról adtak tájékoztatást: az EU-nak és Törökországnak nem sikerült dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy az uniós haderő miként használja a NATO infrastruktúráját. (Az EU hadserege a NATO Macedóniában állomásozó csapatait váltotta volna fel).

A Financial Times információi szerint Törökország nem szeretné, ha kicsúszna ellenőrzése alól bármely, az Égei tenger területén végzett katonai akció, így el akarta érni, hogy az EU-hadsereg irányításában vezető szerepet kapjon. Ez viszont az EU-haderő vezetésének nem tetszett - talán azért, mert a Törökország még nem tagja az Európai Uniónak. EU-tisztségviselők nyilatkozatai szerint ugyanakkor a NATO tag Törökországot az EU "minden lehető biztosítékkal ellátta".

Még a bajtársak sem tudnak megegyezni

"A sok bába közt elvész a gyermek" mondást igazolva az EU-tagországok sem jutottak egyetértésre az akció részleteit illetően: Belgium és Franciaország azon az állásponton volt, hogy az EU a NATO áldása nélkül is elindíthatná az akciót, hiszen egy békés, kockázatmentes küldetésről van szó. A többi tag azonban ellenezte a megoldást.

Időközben változott a macedón belpolitikai helyzet is: az Együtt Macedóniáért tízpárti szövetség a 120 tagú parlament 6o mandátumát nyerte el a hétvégi választásokon (a vesztes volt kormánypárt választási csalást emleget). Most tehát tovább bonyolódik a "katonai helyzet", hiszen mielőtt az EU katonái felváltanák a NATO-csapatot, az új kormánynak hivatalosan és formálisan fel kell erre kérnie őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!