Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz ország két év múlva csatlakozhat?

2002.10.04. 16:25
Az Európai Bizottság pénteken nem volt hajlandó hivatalosan megerősíteni azt az uniós forrásból származó hírt, miszerint a testület október 9-én tíz tagjelölt ország felvételét javasolja 2004-re, de nem tűz ki dátumot a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások kezdetére.
Günter Verheugennek, az Európai Unió bővítési biztosának szóvivője, Jean-Christophe Filori újságíróknak kijelentette: nem kommentálhatja a hírt. "A bizottság a jövő héten hozza meg döntését. Javaslatára még várni kell" - mondta.

A választásokig nem tárgyalnak Törökországgal

A brüsszeli értesülés arról szólt: a bizottság javasolni fogja, hogy 2004-ben a terveknek megfelelően Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia felvételére kerüljön sor. Románia és Bulgária csatlakozására a 2007-es határidőt javasolja kitűzni az EU végrehajtó testülete. A testület ugyanakkor a novemberre előre hozott török parlamenti választások előtt állítólag semmiképpen nem foglal állást a csatlakozási tárgyalások Törökországgal való megkezdéséről. Jelentést készít viszont a csatlakozni vágyó ország emberi jogi helyzetéről, a tárgyalásokról pedig az unió állam és kormányfoi döntenek majd.

Az Európai Bizottság a tervek szerint jövő szerdán teszi közzé utolsó országjelentését a belépésre váró tíz országról, s ennek alapján teszi meg ajánlását a felvételekre vonatkozóan. A bizottság a felvétel után is szigorúan ellenőrizni kívánja, hogy az új tagok betartják-e az uniós előírásokat, s további reformokat ír elő.

Örülnek a dátumnak

Románia és Bulgária üdvözölte pénteken, hogy a 2007-es céldátum megnevezésével világos jelzést kapott európai uniós csatlakozásának időpontjára. Bukarest és Szófia már hosszú ideje lobbizik annak érdekében, hogy az Európai Bizottság jelölje meg pontosan a csatlakozási dátumot. A csatlakozási tárgyalások 31 fejezetéből Bulgária 22-t, Románia pedig csak 13-at zárt le eddig.

Bolgár kormányzati illetékesek korábban azt tűzték ki célul, hogy az ország már 2006 vége körül az unió tagjává váljon. Mindazonáltal Szófiában tisztában voltak azzal, amit Brüsszel világossá is tett, jelesül, hogy a 2007-es céldátum jóval reálisabb. Hildegard Carola Puwak, a román kormány európai integrációs ügyekért felelős minisztere ésszerűnek nevezte a 2007-es csatlakozási időpontot, és jelezte, hogy Románia fokozza az EU-tagság elnyeréséhez szükséges erőfeszítéseket.

Törökország dátumot követel

A közelmúltban bevezetett reformok után Ankara elvárja, hogy az Európai Unió konkrét időpontot jelöljön ki Törökország uniós csatlakozására - jelentette ki pénteken Sükrü Sina Gürel török külügyminiszter. Az ankarai diplomácia vezetője ezekkel a szavakkal reagált azokra az uniós forrásokból származó, korábbi értesülésekre, amelyek szerint a testület október 9-én tíz tagjelölt ország felvételét javasolja 2004-re, de nem tűz ki dátumot a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások megkezdésére.