Piroska
3 °C
4 °C

Késik az EU-csatlakozás, ha az év végénél tovább alkuszunk

2002.11.28. 17:09
Az az ország, amely nem zárja le a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val a koppenhágai csúcstalálkozón Romániával és Bulgáriával együtt csatlakozhat csak az unióhoz 2007-ben - figyelmeztette a tagjelölt országokat az EU soros elnöki tisztét betöltő Dánia kormányfője.
Ha nem sikerül lezárni az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat a mérföldkőnek számító decemberi csúcstalálkozón, a pályázó országok belépése egészen 2007-ig halasztódhat - figyelmeztette az unió soros elnöki tisztségét betöltő Dánia a tagjelölt államokat. Dánia a hét első felében ismertette véglegesnek gondolt pénzügyi ajánlatát a belépésre váró országokkal és Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök most kijelentette: bármely állam, amely elutasítja a javaslatot, a csatlakozás történelmi esélyét teszi kockára.

"Ha egy jelölt ország nem zárja le a tárgyalásokat a koppenhágai csúcstalálkozón, akkor a legnagyobb valószínűség szerint Bulgáriával és Romániával együtt fog csatlakozni" - idézte Rasmussen kormányfőt a Jyllands-Posten című független dán napilap csütörtöki számában.

Az EU-tagállamok vezetői egyetértenek abban, hogy Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozhasson a jelenleg 15 állam alkotta unióhoz, vagyis három évvel később, mint az élen járó tagjelöltek, amelyek szeretnék lezárni csatlakozási tárgyalásaikat a december 12-13-i koppenhágai csúcstalálkozón, belépésüket pedig 2004-ben várják.

Rasmussen hozzátette azonban: "nincs garancia" arra, hogy a következő bővítés 2007-ben megtörténik és arra buzdította a legesélyesebb 10 pályázót, hogy fogadja el a Dánia által előterjesztett pénzügyi ajánlatot. "A jelölt országok követeléseit figyelembe vettük. Ha nem fogadják el (az indítványt), a bővítéssel könnyelműsködnek" - mondta a dán kormányfő. A Reuters szerdán diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy néhány pályázó ország még mindig több pénzt próbál kicsikarni. Név szerint említették Lengyelországot, a legnagyobb tagjelöltet, amely különösen hálátlannak mutatkozik a dán javaslat ismeretében.

A csúcstalálkozó után az EU két fő feladatra fog összpontosítani: az új alkotmányos szerződés megfogalmazására és az új, 2007 és 2013 közötti időszak költségvetésének megvitatására - közölte Rasmussen. Leszögezte: az unióban egységes álláspont uralkodik a tekintetben, hogy a következő bővítésre csak 2007-től kerülhet sor. A legesélyesebb tagjelöltek, amelyek bíznak a csatlakozási tárgyalások decemberi lezárásában: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, valamint két szigetország, Ciprus és Málta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!