Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Késik az EU-csatlakozás, ha az év végénél tovább alkuszunk

2002.11.28. 17:09
Az az ország, amely nem zárja le a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val a koppenhágai csúcstalálkozón Romániával és Bulgáriával együtt csatlakozhat csak az unióhoz 2007-ben - figyelmeztette a tagjelölt országokat az EU soros elnöki tisztét betöltő Dánia kormányfője.
Ha nem sikerül lezárni az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat a mérföldkőnek számító decemberi csúcstalálkozón, a pályázó országok belépése egészen 2007-ig halasztódhat - figyelmeztette az unió soros elnöki tisztségét betöltő Dánia a tagjelölt államokat. Dánia a hét első felében ismertette véglegesnek gondolt pénzügyi ajánlatát a belépésre váró országokkal és Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök most kijelentette: bármely állam, amely elutasítja a javaslatot, a csatlakozás történelmi esélyét teszi kockára.

"Ha egy jelölt ország nem zárja le a tárgyalásokat a koppenhágai csúcstalálkozón, akkor a legnagyobb valószínűség szerint Bulgáriával és Romániával együtt fog csatlakozni" - idézte Rasmussen kormányfőt a Jyllands-Posten című független dán napilap csütörtöki számában.

Az EU-tagállamok vezetői egyetértenek abban, hogy Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozhasson a jelenleg 15 állam alkotta unióhoz, vagyis három évvel később, mint az élen járó tagjelöltek, amelyek szeretnék lezárni csatlakozási tárgyalásaikat a december 12-13-i koppenhágai csúcstalálkozón, belépésüket pedig 2004-ben várják.

Rasmussen hozzátette azonban: "nincs garancia" arra, hogy a következő bővítés 2007-ben megtörténik és arra buzdította a legesélyesebb 10 pályázót, hogy fogadja el a Dánia által előterjesztett pénzügyi ajánlatot. "A jelölt országok követeléseit figyelembe vettük. Ha nem fogadják el (az indítványt), a bővítéssel könnyelműsködnek" - mondta a dán kormányfő. A Reuters szerdán diplomáciai forrásból úgy értesült, hogy néhány pályázó ország még mindig több pénzt próbál kicsikarni. Név szerint említették Lengyelországot, a legnagyobb tagjelöltet, amely különösen hálátlannak mutatkozik a dán javaslat ismeretében.

A csúcstalálkozó után az EU két fő feladatra fog összpontosítani: az új alkotmányos szerződés megfogalmazására és az új, 2007 és 2013 közötti időszak költségvetésének megvitatására - közölte Rasmussen. Leszögezte: az unióban egységes álláspont uralkodik a tekintetben, hogy a következő bővítésre csak 2007-től kerülhet sor. A legesélyesebb tagjelöltek, amelyek bíznak a csatlakozási tárgyalások decemberi lezárásában: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, valamint két szigetország, Ciprus és Málta.