Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Készülődnek az EU-ellenesek

2002.12.06. 14:40
Fél évszázados szabad határátlépés után mától egy hétig ismét határőrök cirkálnak a Dániát Svédországtól elválasztó országhatár mentén. A határellenőrzés bevezetése a december 12-13-i koppenhágai csúcsértekezlet miatti biztonsági intézkedések része.
Ideiglenesen ismét bevezették az ellenőrzést a dán-svéd határon, tekintettel az úgynevezett független tüntetőkre, akiket - feltételezett agresszív magatartásuk miatt - távol kívánnak tartani a jövő heti koppenhágai EU-csúcstalálkozótól. A határellenőrzések bevezetésével a dán és a svéd hatóság a Schengeni Egyezmény cikkelyében biztosított lehetőséggel él.

Svédország és Dánia pontosan ötven esztendővel ezelőtt, 1952-ben vezette be a szabad határokat, míg a schengeni országok között mindössze egy éve, 2001 óta szűntek meg a határellenőrzés.

Nem csak az utcákon tiltakoznak

A várakozások szerint többségében békés és törvénytisztelő tüntetők készülnek az EU-csúcsra, olyanok, akik véleményüknek nem csak az utcákon, hanem a nem-kormányzati szervezetek által rendezett nyílt fórumokon is hangot akarnak adni. Csak a norvég No to EU (Nem az EU-nak) nevű szervezet mintegy ezer norvég állampolgárt visz a dán fővárosba, ahol utcai tüntetéseken, kávéházi beszélgetéseken, nyilvános meghallgatásokon és a nem-kormányzati szervezetek fórumain vesznek részt.

A Dánok Mozgalma az EU Ellen szervezet ma nyilvános lehetőséget biztosít a csatlakozásra váró országok EU-ellenes mozgalmainak álláspontjuk ismertetésére, majd szombaton és vasárnap a nem-kormányzati szervezetek fórumain tekintik át az EU és a bővítés problémakörét.

Nemet az agresszivitásra

A No to Violence (Nemet az agresszivitásra) Mozgalom eddig is sokat tett azért, hogy az EU-ellenesek demonstrációi ne vezessenek fizikai atrocitásokhoz - jórészt ennek köszönhető, hogy a Dániában eddig megrendezett különféle EU-témájú találkozók, tüntetések, megmozdulások incidensek nélkül zajlottak le. A hatóságok most is számítanak arra, hogy "civil a civillel" könnyebben szót ért majd, mintha a hatóságoknak kell fellépniük, ami önmagában is hozzájárulhatna az indulatok elszabadulásához.

Ellenjelképek és humor

A Globális Gyökerek Mozgalom a polgári engedetlenség eszközeivel kíván fellépni, s "ellenjelképeket" mutat be a csúcstalálkozó idején. A mozgalom - deklarált szándéka szerint - felfedi a vezető politikusok által kialakított látszatot, a hamis konszenzus és egyetértés alatt rejtőző valóságos helyzetet, amelyhez hozzátartozik, hogy a dánok jelentős része elégedetlen az EU-szintű együttműködés alakulásával. A mozgalom a humor fegyverét veti be, ugyanakkor hivatalosan bejelentették, hogy kerülik a törvények, így például a tulajdonjog megsértését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!