Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Készülődnek az EU-ellenesek

2002.12.06. 14:40
Fél évszázados szabad határátlépés után mától egy hétig ismét határőrök cirkálnak a Dániát Svédországtól elválasztó országhatár mentén. A határellenőrzés bevezetése a december 12-13-i koppenhágai csúcsértekezlet miatti biztonsági intézkedések része.
Ideiglenesen ismét bevezették az ellenőrzést a dán-svéd határon, tekintettel az úgynevezett független tüntetőkre, akiket - feltételezett agresszív magatartásuk miatt - távol kívánnak tartani a jövő heti koppenhágai EU-csúcstalálkozótól. A határellenőrzések bevezetésével a dán és a svéd hatóság a Schengeni Egyezmény cikkelyében biztosított lehetőséggel él.

Svédország és Dánia pontosan ötven esztendővel ezelőtt, 1952-ben vezette be a szabad határokat, míg a schengeni országok között mindössze egy éve, 2001 óta szűntek meg a határellenőrzés.

Nem csak az utcákon tiltakoznak

A várakozások szerint többségében békés és törvénytisztelő tüntetők készülnek az EU-csúcsra, olyanok, akik véleményüknek nem csak az utcákon, hanem a nem-kormányzati szervezetek által rendezett nyílt fórumokon is hangot akarnak adni. Csak a norvég No to EU (Nem az EU-nak) nevű szervezet mintegy ezer norvég állampolgárt visz a dán fővárosba, ahol utcai tüntetéseken, kávéházi beszélgetéseken, nyilvános meghallgatásokon és a nem-kormányzati szervezetek fórumain vesznek részt.

A Dánok Mozgalma az EU Ellen szervezet ma nyilvános lehetőséget biztosít a csatlakozásra váró országok EU-ellenes mozgalmainak álláspontjuk ismertetésére, majd szombaton és vasárnap a nem-kormányzati szervezetek fórumain tekintik át az EU és a bővítés problémakörét.

Nemet az agresszivitásra

A No to Violence (Nemet az agresszivitásra) Mozgalom eddig is sokat tett azért, hogy az EU-ellenesek demonstrációi ne vezessenek fizikai atrocitásokhoz - jórészt ennek köszönhető, hogy a Dániában eddig megrendezett különféle EU-témájú találkozók, tüntetések, megmozdulások incidensek nélkül zajlottak le. A hatóságok most is számítanak arra, hogy "civil a civillel" könnyebben szót ért majd, mintha a hatóságoknak kell fellépniük, ami önmagában is hozzájárulhatna az indulatok elszabadulásához.

Ellenjelképek és humor

A Globális Gyökerek Mozgalom a polgári engedetlenség eszközeivel kíván fellépni, s "ellenjelképeket" mutat be a csúcstalálkozó idején. A mozgalom - deklarált szándéka szerint - felfedi a vezető politikusok által kialakított látszatot, a hamis konszenzus és egyetértés alatt rejtőző valóságos helyzetet, amelyhez hozzátartozik, hogy a dánok jelentős része elégedetlen az EU-szintű együttműködés alakulásával. A mozgalom a humor fegyverét veti be, ugyanakkor hivatalosan bejelentették, hogy kerülik a törvények, így például a tulajdonjog megsértését.