Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Optimizmus az EU-csúcs után

2001.12.17. 12:09
A féléves belga elnökség végén tartott laekeni EU-csúcsértekezlet záródokumentuma "visszafordíthatatlannak" nevezi az EU bővítési folyamatot, és hazánkat azon tíz európai ország között említi, akik 2002 végén készek lehetnek a csatlakozásra. A tanács történelmi pillanatnak és döntő jelentőségűnek tarja az euró bevezetését, és a nyilatkozatban kitérnek egy európai alkotmány megteremtésének kérdésére is.

Magyarország a laekeni csúccsal az Európai Unió előszobájába lépett, sőt le is nyomtuk a nappali kilincsét. Az EU szempontjából nézve a magyarok már a spázjban vannak - idézi a legtöbb hétfői magyar napilap Orbán Viktor, az európai tanácskozás zárása után sajtótájékoztatón elhangzott szavait.

2004 a csatlakozás dátuma

A miniszterelnök méltón elégedett a belga elnökség végét jelentő EU-csúcs eredményeivel, hiszen ez az első alkalom, hogy az Európai Unió nemcsak céldátumot adott, de megnevezte azokat az országokat, amelyek a bővítés első körébe kerülhetnek. Ebben a tíz országos körben pedig ott van Magyarország is: a cél 2002 végéig a tárgyalások lezárása, illetve a 2004-es parlamenti választásokon való részvétel.

Érdekes azonban az, amit a zárónyilatkozat nem tartalmaz, de amiről - Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatása szerint - elvben sikerült megegyezni a találkozón: Magyarországot nem 20, hanem 22 hely illeti meg az Európai Parlamentben.

EU-elnökségek
A belga elnökség a spanyoloknak fogja átadni a vezetést, 2002 második felében pedig Dánia következik. Spanyolország utoljára 1995 második felében volt az EU elnöke.
A dokumentumok külön megemlítik Romániát és Bulgáriát, aki esetében célnak azt tűzték ki: minden tárgyalási fejezetet nyissanak meg 2002-ben, lehetséges csatlakozási dátumnak a nyilatkozatok 2007-et jelölnek meg. Törökország esetében értékelik a politikai változásokat (az alkotmány módosítása, a halálbüntetés részleges eltörlése) és úgy vélik, a csatlakozási tárgyalásokat ezzel az országgal is megkezdhetik. A tanács pedig külön bekezdésben üdvözli, hogy Ciprus görög és török részeinek képviselői béketárgyalásokat kezdtek.

Hiányosságok még vannak

Az első körös országok
Ciprus, Csehország, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia, Szlovénia.
Az EU szerint a jogharmonizáció és a területi adminisztráció terén jelentkeznek hiányosságok a jól felkészült országok esetében is. Ezeket a területeket figyelemmel kísérik, és a 2002 júniusában, a sevillai - spanyol elnökséget befejező - csúcstalálkozón tárgyalják meg az észlelteket. A találkozóról elégedetten nyilatkozott Martonyi János külügyminiszter: szerinte "valóban sokkal közelebb kerültünk a tagsághoz". Az EU észrevételeivel kapcsolatban a miniszter azt mondta: Magyarország részben már átvette a közösségi jogrendszer legfontosabb elemeit, 2002 végéig befejeződik a jogharmonizációs folyamat.

Történelmi pillanat: euró

A zárónyilatkozat "történelmi pillanatnak" és "döntő jelentőségűnek" nevezi, hogy január elején 300 millió ember egy közös valutát, az eurót kezdi el használni. A közös európai hadsereg és rendőrség felállításával is foglalkozik a dokumentum, az általánosságokon túl - NATO-val kell egyeztetni, szükség van a közös fellépésre, meg kell teremteni az intézményeket - pontos dátumokat nem szabnak meg.

Jön az európai alkotmány?

Ennél fontosabb az a szándéknyilatkozat, hogy "egyszerűbb" Európai Uniót kell teremteni, mely nagyobb demokráciát, átláthatóságot és hatékonyságot biztosít az európai polgároknak. Ezen célok elérésére a EU miniszterei úgy vélik, az intézmény működését biztosító négy alapszerződés elveit egy európai alkotmányban kellene összefoglalni. Az alkotmánnyal kapcsolatban egyelőre csak kérdések fogalmazódtak meg a nyilatkozatban, erről bővebbet a következő találkozókon tudhatunk meg. Az értekezleten viszont kiválasztották az "alkotmányozó gyűlés" vagy konvent - melynek feladata az unió intézményi reformjának előkészítése - vezetőjét, Valery Giscard d'Estaing volt francia államfő személyében.