Az osztrák EU-szankciók feloldása csak jövőre várható

2000.06.20. 19:40
Portugália elnökségének végén, Santa Maria da Feirában tartott EU-csúcson a kormányfők kinyílvánították: az Ausztria ellen életbe léptetett szankciókat leghamarabb csak a jövő év januárjában oldják fel, cserébe Ausztria otthon nem fogadja el forrásadó harmonizációját elősegítő, bankinformáció-cseréről szóló határozatot. A csúcs sikerét az európai védelmi hadtestről szóló egyezmény és Görögország euró-rendszerhez való elfogadása jelentette.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár a portugál csúcson személyesen kérte az Ausztria ellenes szankciók törlését, az EU-vezetők azonban jövő év januárjáig hallani sem akarnak azok érvénytelenítéséről. Az elnökölő Portugália szerint azonban már január előtt lehetséges a szankciók technikai módosítása, ezekről a változtatásokról azonban nem árultak el további részleteket. Július 1-től Franciaország a soros elnök.

Csúcsvezetők a csúcson
Az Európai Unió tagországai kedden sem tudtak megegyezni a külföldre vitt megtakarítások adóztatásának összehangolásáról, amihez a banki információk cseréje feltétlenül szükséges. A banki titoktartás szigorúságáról közismert Ausztria azonban ellenezte az adóharmonizációt és nem fogadta el a kompromisszumos ajánlást. A találkozó a forrásadó harmonizációjával kapcsolatos megállapodással ért véget, az ajánlást elfogadó államok banki reformját egy kilenc éves alkalmazkodási időszak fogja megelőzni.

Az európai vezetők a decemberi Helsinki-érteklezeten megalakított 60 ezer fősre tervezett európai hadtest NATO-integrációját, kompatibilitását vizsgálták. A koszovói stabilitás érdekében a tagállamok egy 5000 fős rendőralakulatot fognak a térségbe küldeni.

Ugyancsak sikerként könyvelhető el, hogy Görögország is csatlakozhat az euró-rendszerhez, Egy évvel ezelőtt a görögöket azért utasították el, mert gazdaságuk nem felelt meg a szigorú előírásoknak, de az infláció, államadósság csökkentésével minden feltételt teljesítettek. Az Európai Unió tagállamai közül mindeddig Anglia, Dánia és Svédország nem csatlakozott az eurórendszerhez.