Natália
1 °C
7 °C

Az osztrák EU-szankciók feloldása csak jövőre várható

2000.06.20. 19:40
Portugália elnökségének végén, Santa Maria da Feirában tartott EU-csúcson a kormányfők kinyílvánították: az Ausztria ellen életbe léptetett szankciókat leghamarabb csak a jövő év januárjában oldják fel, cserébe Ausztria otthon nem fogadja el forrásadó harmonizációját elősegítő, bankinformáció-cseréről szóló határozatot. A csúcs sikerét az európai védelmi hadtestről szóló egyezmény és Görögország euró-rendszerhez való elfogadása jelentette.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár a portugál csúcson személyesen kérte az Ausztria ellenes szankciók törlését, az EU-vezetők azonban jövő év januárjáig hallani sem akarnak azok érvénytelenítéséről. Az elnökölő Portugália szerint azonban már január előtt lehetséges a szankciók technikai módosítása, ezekről a változtatásokról azonban nem árultak el további részleteket. Július 1-től Franciaország a soros elnök.

Csúcsvezetők a csúcson
Az Európai Unió tagországai kedden sem tudtak megegyezni a külföldre vitt megtakarítások adóztatásának összehangolásáról, amihez a banki információk cseréje feltétlenül szükséges. A banki titoktartás szigorúságáról közismert Ausztria azonban ellenezte az adóharmonizációt és nem fogadta el a kompromisszumos ajánlást. A találkozó a forrásadó harmonizációjával kapcsolatos megállapodással ért véget, az ajánlást elfogadó államok banki reformját egy kilenc éves alkalmazkodási időszak fogja megelőzni.

Az európai vezetők a decemberi Helsinki-érteklezeten megalakított 60 ezer fősre tervezett európai hadtest NATO-integrációját, kompatibilitását vizsgálták. A koszovói stabilitás érdekében a tagállamok egy 5000 fős rendőralakulatot fognak a térségbe küldeni.

Ugyancsak sikerként könyvelhető el, hogy Görögország is csatlakozhat az euró-rendszerhez, Egy évvel ezelőtt a görögöket azért utasították el, mert gazdaságuk nem felelt meg a szigorú előírásoknak, de az infláció, államadósság csökkentésével minden feltételt teljesítettek. Az Európai Unió tagállamai közül mindeddig Anglia, Dánia és Svédország nem csatlakozott az eurórendszerhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?