Viola
-6 °C
-2 °C

Nagy-Britannia EU-alkotmányt sürget

2002.08.28. 11:24
A Financial Times értelmes politikai irányváltásnak tartja, hogy Nagy-Britannia, amelynek nincs saját írott alkotmánya, első alkalommal állt ki nyíltan amellett, hogy az Európai Uniónak viszont legyen. - Minden golfklubnak van szabályzata, miért ne lehetne az Európai Uniónak alkotmánya? - tette fel a kérdést a brit külügyminiszter kedden. A brit ellenzék uniós behódolással vádolja Blair kormányát, amely két éve még nem tartotta szükségesnek az EU-s alaptörvényt.
Az EU írott alkotmányának létrehozása mellett állt ki a skóciai Edinburghban tartott beszédében Jack Straw brit külügyminiszter. Fellépése azt jelzi, hogy a brit kormány nem különállással, az unió bírálatával, hanem a már elhatározott folyamatokra gyakorolt, érdekérvényesítő befolyásolással igyekszik növelni szerepét.

Alkotmányt az egyszerű emberek megnyugtatására

Jack Straw szerint a konvent legfőbb célja az kell legyen, hogy olyan írott alkotmány szülessék, amely a széles közvéleménynek, nem pedig a politikai elitnek szól. Ezért nem is a kormányzatok tevékenységének listáját kell tartalmaznia. A legegyszerűbb alapelveket szükséges összeállítani, méghozzá közérthetően megfogalmazva: mi célt szolgál az EU, működése milyen előnyökkel jár a polgárok számára.

"Nyugtassa meg az egyszerű embereket, hogy a nemzeti kormányok megőrzik elsődleges szerepüket. Ez nem csak az EU cselekvési lehetőségeit növeli, hanem segíteni fogja az európai szavazópolgárok kapcsolatának javítását is azokkal az intézményekkel, amelyek a nevükben járnak el" - mondta a külügyminiszter.

Az ellenzék továbbra is EU-szkeptikus

A brit ellenzék (az árnyékkormány külügyminisztere Michael Ancram, valamint Straw elődje, Malcolm Rifkind) az első reagálásokban máris uniós behódolással, a brit nagyhatalmi törekvések elvtelen feladásával vádolta meg az EU-alkotmányozást támogató munkáspárti kormányt. A politikai érvek mellett konkrét kétségeik is vannak, például a tekintetben, hogy miként lesznek érvényesíthetők az EU alaptörvényének pontjai a kontinens törvénykezésében.

Blair két éve még politikai dekrétumot sürgetett

A brit gazdasági napilap szerint megváltozott London álláspontja, Tony Blair kormányfő két éve Varsóban még arról beszélt, hogy az uniónak "politikai, nem pedig jogi dokumentumban" kellene rögzítenie a működését irányító elveket és az illetékességi körök megosztását. Az a tény, hogy most Straw - Blair jóváhagyásával - írott alkotmány elfogadását szorgalmazza, a lap szerint stratégiai számítások eredménye. Ezek részben európai szintűek, részben a brit belpolitikával állnak összefüggésben.

Az EU szintjén a változás azt az erősödő meggyőződést tükrözi, hogy a konvent és a 2004-re tervezett kormányközi konferencia a föderatív modell helyett a nemzetállamok közötti együttműködés - brit részről is előnyben részesített - filozófiája felé fog hajlani. A végeredmény ennél bonyolultabb lehet, de a kormányköziség táborát erősíti, hogy Párizsban, Rómában - és esetleg Berlinben is - hasonló nézeteket valló kormányok kerültek vagy kerülhetnek hatalomra.

Merre, meddig, hogyan?

Bárhogyan alakuljon is, a majdani szerződés vagy alkotmány tartalma fontosabb, mint a formája, és Blairnek nem sok haszna származna abból, ha szükségtelenül elszigetelné önmagát - véli a lap. Szerinte ugyanis a kormányfőnek mindenáron el kell kerülnie annak a látszatát, hogy európai ügyekben defenzívába szorul, ha jövőre meg akarja nyerni az euró bevezetéséről tartandó népszavazást - márpedig ezt nagyon szeretné. Kétségkívül a konzervatívok is látják, hogy ez a megfontolás húzódik meg a háttérben, s ezért vádolják a kormányt azzal, hogy enged az integrációpártiak nyomásának - idézi a lapot az MTI.

Egy közérthető uniós alkotmány kidolgozását a Financial Times sem tartja könnyű feladatnak. Az igazi vita azonban szerinte arról folyik, milyen irányban haladjon tovább Európa, nem pedig arról, milyen formában jusson kifejezésre a végeredmény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!