Szilárda
-4 °C
2 °C

Münchent is fenyegeti az árvíz

2005.08.23. 20:57
Európa számos országában okoz gondot a soha nem látott mennyiségű csapadék. Horvátországban árvízi riadót rendeltek el, Svájc középső része víz alatt áll. E mellett Bulgária északnyugati részét is áradások sújtják és gondot okoz az időjárás Csehországban és Németországban is.

Árvízriadót rendeltek el a horvát hatóságok az ország északi részében, ahol előzőleg már mintegy húsz település lakóit kiköltöztették a horvát-szlovén határfolyó, a Mura várható áradása miatt. A szomszédos Szlovéniában is tartanak attól, hogy a folyó kilép medréből.


Nézzen megáradt folyókat,
elöntött városokat

A Mura kiiléphet a medréből

"Arra számítunk, hogy a Mura kilép medréből a Szlovéniából érkező jelentős árhullám miatt" - közölte Josip Posavec muraközi prefektus. "Valamennyi tűzoltó- és polgári védelmi egységet mozgósítottunk, mivel a folyó vízszintje korábban soha nem látott magasságot ért el" - tette hozzá.

Hétfőre virradó éjjel heves esőzések voltak Szlovéniában és Horvátország északi részén, aminek következtében jelentősen megnőtt a folyók vízszintje. Kedd este Horvátország több vidékén főútvonalak is víz alatt álltak. A hatóságok lezárták a Szlovéniába vezető muraszerdahelyi (Murska Sredisca-i) utat a teherautó- és buszközlekedés elől. A horvát autóklub figyelmeztette az autósokat, hogy számítsanak jelentős késedelemre. Lezártak a forgalom elől egy kisebb határátkelőhelyet, Muraszentmártont (Sveti Martin na Muri) is a horvát-szlovén határon.

Svájc középső része víz alatt áll

Svájc középső része víz alatt áll a hatalmas esőzések nyomán keletkezett áradások miatt. Legalább öt ember életét vesztette az alpesi országban a természeti csapással összefüggésben. Az ország több térségéből jelentettek rekordmennyiségű csapadékot. A folyók és a nagy tavak vízállása sok térségben magasabb most, mint az évszázad árvizeként emlegetett 1999-es természeti csapás idején volt. Az egyetlen biztató jel, hogy kedd délutánra alábbhagyott az eső.

A főváros Bern és részben Luzern utcái is víz alatt vannak, Bern nagy részén csak csónakkal lehet közlekedni. Luzernben a Vierwaldsta:tter tó aggasztóan emelkedő vízszintje miatt homokzsákokkal és védőfalak építésével próbálják megóvni a történelmi épületeket arra az esetre, ha a hatalmasra növekedett víztömeg áttörné a gátat.

Mivel a belváros közvetlenül a tó mellé, részben szinte a tóra épült, hosszú szakaszokon kell biztosítani a védelmet egy esetleges gátszakadás ellen. Luzern még tartja magát, de néhány környező települést már körülvett és megközelíthetetlenné tett a Vierwaldsta:tter tó duzzasztógátján átbukó víz. Interlaken nagy részét is elöntötte az ár, Grindelwald és Lauterbrunnen községeket elvágta az árvíz a külvilágtól. Ezreket kellett kitelepíteni veszélyeztetett otthonaikból.

Lezárt autópályák, megbénult vasúti közlekedés

Az úgynevezett őskantonokban, Uri, Schwyz és Unterwalden területén lezártak több autópályát és autóutat, és megbénult a vasúti közlekedés is. A Szent Gotthárd-hágón átvezető vasútvonal is napok óta járhatatlan. Davosban is kiléptek medrükből a helyi vízfolyások. Klosters híres télisportközpontban hetven embert kellett kimenteni az idősek otthonából.

Egy idős asszony a kutyáját sétáltatta az ország keleti részén elterülő Graubünden kantonban, amikor egy folyó átbukott az árvízvédelmi töltésen; a víz elsodorta az idős asszonyt, már csak a holttestét találták meg. Egy kamaszlányra rászakadt a felázott alapú családi otthon Brienz városában. Kedden reggel holttestet találtak egy Zürich melletti falu patakjában, az idős férfi valószínűleg belefulladt a megáradt vízfolyásba. Két tűzoltó még hétfőn vesztette életét egy földcsuszamlásban, amelyet szintén a rengeteg csapadék idézett elő.

Áradások sújtják Bulgária északnyugati vidékét

Újabb viharok érték el Bulgária északnyugati vidékét, aminek nyomán víz árasztott el több tucatnyi falut és a főváros, Szófia két kerületét, az ítéletidőben egy ember meghalt - közölte kedden a bolgár polgári védelem. A hatóságok katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítottak hat községet és a két érintett szófiai kerületet. Az újabb viharok halálos áldozata egy férfi, akit hétfő éjjel villámcsapás ért.

Az elmúlt három hónap heves esőzései és az áradások mintegy 2 millió ember életét keserítették meg a nyolcmilliós balkáni országban. Huszonöt ember meghalt. Plamen Oreszharszki bolgár pénzügyminiszter kedden úgy becsülte, az ítéletidő előidézte kár meghaladja a félmilliárd eurót.

Németország déli részén is kiléptek medrükből a folyók

Garmisch-Partenkirchen után Kemptenben és Bad Tölz környékén is katasztrófa riadót rendeltek el kedden, miután a szűnni nem akaró esőzés következtében Németország déli részén is patakok, folyók léptek ki a medrükből.

Az ár fékevesztetten zúdul le a Münchentől délre fekvő vidéken, a híres üdülőhelyet, Garmisch-Partenkirchent a víz elzárta külvilágtól. Egy rendőrségi szóvivő úgy jellemezte az ottani helyzetet, hogy "a káosz szakaszában vagyunk". Egy másik veszélyeztetett településen, Eschenlohéban, ahol a Loisach folyócska áradása okoz veszélyes helyzetet, a hatóságok megpróbálják rábírni az embereket, hogy hagyják el lakóházaikat. A felszólításnak azonban csak néhányan tettek eleget. Az Isar folyó Bad Tölztől délre elöntötte az egész völgyet, Kemptent az Iller megáradt vize sújtja.

A jelzett településeken kívül Immenstadt és Sonthofen is veszélyben van. Felszólították az embereket, hogy helyezzék biztonságba autóikat, s ne használják gázzal vagy olajjal működő berendezéseiket. Az osztrák határon fekvő Balderschwangot földcsuszamlás miatt csak légi úton lehet elérni. Ahol és amíg csak lehet, homokzsákokkal védekeznek a szilaj ár ellen, szivattyúzzák a vizet a lakásokból, pincékből, garázsokból.

Münchent is elérheti az ár

Jogos feltételezés, hogy az ár a nagyobb településeket, így Münchent, Regensburgot és Passaut is eléri. Augsburgnál lezárták a Stuttgart-München autópályának a Lech folyó fölött átvezető híját, mert az ár alámosta a pilléreket. Az ARD televízió híradójában a helyszínről jelentkező riporternő arra a kérdésre, hogy mit tehetnek ebben a helyzetben az emberek, azt válaszolta: imádkozzanak, hogy ne essen többet. Emberéletben eddig nem esett kár.

Csehországban is gondot okoz az időjárás

A gyakori esőzések következtében Csehországban is szinte mindenütt megemelkedett a folyók vízszintje, de komolyabb árvízveszély nincs - jelentette kedden a prágai közszolgálati rádió. A rendhagyó időjárás azonban nagy gondot okoz a gazdáknak, mert számos helyen még most is aratnak, s a learatott gabona minősége rosszabb a tavalyinál. A mezőgazdasági termelők szövetsége szerint gondok lesznek a nedves gabona tárolásával, ami végső soron csökkenti a gazdák bevételeit. Nagyon rossz nyári évadot zárnak a csehországi fürdők tulajdonosai is, mert az esőzések miatt az idén alig lehetett fürödni a szabadban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!