Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Unalmas, érdektelen Európai Unió

2001.07.18. 09:54
Kapcsolódók (1)
Az Európai Unió 15 országában az emberek fele sem véli úgy, hogy az EU-tagság hasznos országának. 1973 óta ritkán találtak ennél negatívabb hangulatot az unió iránt. Az EU külügyminiszterei már ismerték a kínos eredményt, amikor előző napon megindították a vitát az EU jövőjéről, illetve az emberek és az EU közti távolság leküzdéséről. Közös véleményük az volt, hogy az EU 375 millió lakosa kevéssé ismeri, még kevésbé érti az unió működését, céljait és eredményeit, épp ezért egyre bizalmatlanabb és ellenségesebb további bővítésével és elmélyítésével szemben.
Az Eurobarometer által megkérdezettek 48 százaléka vélte jónak, hogy hazája az EU tagja. Ilyen gyenge eredményt az elmúlt húsz évben csak kétszer, 1996-ban és 1997-ben mértek. Az európaiak nem annyira ellenzők - 13 százalék -, mint inkább bizonytalanok - 29 százalék -, és közömbösek, érdektelenek - 10 százalék. Az EU iránt a legnegatívabbak a legfrissebb tagok - az osztrákok 34, a svédek 33 százaléka tartja jó dolognak -, és persze a britek, ahol csak 29 százalék. Még lehangolóbb, hogy az alapítók polgárai között sem jó a hangulat: a németek 45, a franciák 49 százaléka elégedett az EU-tagsággal. A skála túlsó végén: a luxemburgiak 74, s az írek 72 százaléka az EU lelkes híve.

A felmérést a tavaszi hónapokban végezték, a 15 tagország összesen 16 ezer polgárát kérdezték meg.

Viszont lelkesen várják az új fejleményeket

Az emberek kedvezően fogadják viszont a legtöbb új fejleményt az unióban: a jövőre bevezetendő közös pénzt, az eurót az olaszok 83, a franciák 67 százaléka örömmel várja, de még a németek 53 százaléka is szívesen adja fel érte a márkáját. Közel kétharmados többség helyesli a közös külpolitika kialakítását, és még többen, a megkérdezettek közel háromnegyede a közös védelem megszervezését.

Csak az europolgárok fele bővítene

A legnagyobb horderejű új fejleményt, a közelgő bővítést illetően a 15 ország polgárai tájékozatlanok, bizalmatlanok és többnyire elutasítók: csak 43 százalék helyesli új országok felvételét. A legbarátságosabbak a görögök az új jövevények iránt 70 százalékkal. A franciák és németek 35 százaléka, s a mélyponton Ausztriának csak 33 százaléka pártolja a bővítést.

Ami a tagjelöltek népszerűségét illeti: két olyan ország - Norvégia és Svájc - került az első helyre, amelyek jelenleg nem is készülnek belépni. Utánuk következtek a lengyelek, magyarok és a csehek 18, 16 és 12 százalékkal. A legtöbben viszont - 39 százalék - semmilyen véleményt nem nyilvánítottak.