Márk
13 °C
28 °C

Az Európai Bizottság üdvözli a népszavazási eredményt

2003.04.13. 18:21
Az Európai Bizottság vasárnap közzétett nyilatkozatában olyan határkőként értékeli a népszavazás eredményét, amely jelképesen is lezárja Magyarországnak a demokratikus nemzetek európai családjától való tragikus elszakítottságát. Az üzenet biztosítja a magyarokat afelől, hogy az Európai Unióban teljes mértékben tiszteletben fogják tartani szuverén nemzetként élvezett jogainkat.
A magyar szavazópolgároknak az EU-tagság melletti, elsöprő többséggel kifejezésre juttatott állásfoglalása azt a határozott döntésüket tükrözi, hogy egy erős és egységes Európában kívánják építeni jövőjüket - állapította meg a szombati népszavazás eredményét üdvözlő nyilatkozatában az Európai Bizottság.

Határkő

Vasárnap közzétett üzenetében az EU végrehajtó szerve olyan határkőként értékeli a döntést, amely jelképesen is lezárja Magyarországnak a demokratikus nemzetek európai családjától való tragikus elszakítottságát. A referendum eredménye másfelől azt jelenti, hogy a magyarok mostantól teljes értékűen részt vehetnek annak a közös európai jövőnek az építésében, amelyhez gazdag és felvilágosult kultúrájukkal oly nagy mértékben tudnak hozzájárulni.

A népszavazás eredménye "azt a határozott üzenetet közvetíti, hogy Magyarország hisz az európai integrációban mint a béke és a jólét megőrzésének legjobb eszközében, amelynek révén nyitottan fordulhat Európa többi része felé, megőrizve egyúttal önazonosságát" - áll az üzenetben.

A kitartó erőfeszítés gyümölcse

A bizottság megemlíti, hogy a szavazás eredménye a magyar nép sok évi helytállására, áldozatvállalására, türelemére és kitartó erőfeszítéseire teszi fel a koronát. A magyarok "kulcsszerepet játszottak a vasfüggöny 1989. évi ledöntésében, és azóta is fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy megvalósítsák azokat a nehéz, de elengedhetetlen reformokat, amelyekkel országukat nyitott, modern társadalommá tehetik".

Szuveneritásunk marad

Az üzenet biztosítja a magyarokat afelől, hogy az Európai Unióban teljes mértékben tiszteletben fogják tartani szuverén nemzetként élvezett jogaikat. "Magyarország a kisebbségek uniójához csatlakozik, egy olyan unióhoz, ahol egyetlen nép vagy állam sem uralkodhat egyetlen másik felett sem, hanem valamennyien egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel dolgoznak a közös célok megvalósításáért" - szögezi le az Európai Bizottság.