Kornélia
1 °C
14 °C

'A bővítésnek valahol meg kell állnia'

2003.05.23. 16:38
Sem Oroszország, sem Izrael nem szerepel azoknak az országoknak a sorában, amelyekre az EU úgy tekint, hogy a szükséges feltételek teljesítése esetén számolhatnak a szervezethez való csatlakozással - jelentette ki pénteken az Európai Bizottság egyik illetékese.
Chris Patten külkapcsolatokért felelős biztos szóvivője egy azzal kapcsolatos kérdésre válaszolt, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ismételten állást foglalt e két ország majdani felvétele mellett.

Mélyíteni a kapcsolatokat

Az EU jelenleg annak vizsgálatára összpontosítja erőfeszítéseit, hogyan mélyíthetné el kapcsolatait a hozzá földrajzilag közel fekvő országokkal, anélkül azonban, hogy felajánlaná számukra a taggá válás kilátását. Mindezzel nem kíván későbbi döntéseket megelőlegezni, de az is világos, hogy a bővítési folyamatnak meg kell állnia valahol. Egyelőre nincs napirenden annak eldöntése, hogy pontosan hol - mondta a szóvivő.

Berlusconi, aki július 1-jén veszi át az Európai Tanács soros elnöki tisztségét, a Le Figaro című francia napilap keddi számában közölt interjújában azt mondta, hogy az EU-nak egyszer Oroszországot, Izraelt, Ukrajnát, Fehéroroszországot, Törökországot, valamint a balkáni országokat is tagjai közé kell fogadnia. Szerinte Európa csak így "emelkedhet fel az Egyesült Államok, a világ egyetlen szuperhatalma szintjére".

Baráti országok gyűrűje

A brüsszeli bizottság március 11-én hozta nyilvánosságra az EU új szomszédságpolitikájának általa javasolt elveiről szóló közleményét, amelyben felvázolta, milyen keretek között képzeli el az Oroszországgal, a szovjet utódállamokkal, valamint a Földközi-tenger déli térségében elterülő országokkal az elkövetkező évtizedekben kialakítandó kapcsolatokat. A stratégia azon alapul, hogy az uniónak olyan "baráti országok gyűrűjéből" álló övezetet kell kialakítania maga körül, amelyekkel megosztja az egységes belső piacból fakadó előnyöket, az intézményeit azonban - legalábbis belátható időn belül - nem.

Az olasz kormányfő az EU-orosz kapcsolatok erősítésének egyik legfőbb szószólója, és nem most vetette fel először, hogy az unió távlatilag Oroszországnak és Izraelnek is kínálja fel a csatlakozás kilátását.