Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nagyok uralják az EU-posztokat

2002.04.23. 11:12
Az Európai Unió nagyobb tagállamai uralják az Európai Bizottság hivatalainak vezető pozícióit. Míg Franciaországnak hét főigazgatója, addig Finnországnak csupán egy főigazgató-helyettese van a brüsszeli bürokrácia csúcsposztjain.
Az Európai Unió két nagyobb állama a múlt héten megerősítette pozícióit az Európai Bizottság hivatalainak vezetésében. Ugyanis a brüsszeli testület Jogi Szolgálata főigazgató-helyettesévé olasz, míg a Kutatási Főigazgatóság vezetőjének helyettesévé német tisztviselőt választottak meg - írja a Helsingin Sanomat című finn napilap.

Olasz összetartás

Ennek következtében a Bizottság 36 hivatali egységének élén Németországnak jelenleg öt főigazgatója és hat főigazgató-helyettese, Olaszországnak három főigazgatója és öt főigazgató-helyettese van. Olaszország emellett természetesen erős pozíciókkal rendelkezik a Bizottság olasz elnökének belső körében. Romano Prodi kabinetvezetője és tanácsadó testületének első embere mellett a tanácsadók közül három is olasz.

Francia testvériség

Az Európai Bizottság vezető hivatali tisztségei terén a nagyobb tagállamok közül leginkább Franciaország van túlreprezentálva. A testület hét főigazgatója és két főigazgató-helyettese ugyanis francia. A legtöbb "A" osztályú köztisztviselő is e nemzet fiai közül kerül ki: az összlétszám 14 százaléka, vagyis 1250 fő.

A kisebb tagállamok közül Írország, Dánia és Hollandia 2-2 főigazgatói tisztséggel rendelkezik, míg Finnország, Svédország és Portugália alig van képviselve a brüsszeli hivatalok vezetésében. Például Finnország jelenleg egyetlen egy főigazgató-helyettesi tisztséggel "büszkélkedhet".