Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A nagyok uralják az EU-posztokat

2002.04.23. 11:12
Az Európai Unió nagyobb tagállamai uralják az Európai Bizottság hivatalainak vezető pozícióit. Míg Franciaországnak hét főigazgatója, addig Finnországnak csupán egy főigazgató-helyettese van a brüsszeli bürokrácia csúcsposztjain.
Az Európai Unió két nagyobb állama a múlt héten megerősítette pozícióit az Európai Bizottság hivatalainak vezetésében. Ugyanis a brüsszeli testület Jogi Szolgálata főigazgató-helyettesévé olasz, míg a Kutatási Főigazgatóság vezetőjének helyettesévé német tisztviselőt választottak meg - írja a Helsingin Sanomat című finn napilap.

Olasz összetartás

Ennek következtében a Bizottság 36 hivatali egységének élén Németországnak jelenleg öt főigazgatója és hat főigazgató-helyettese, Olaszországnak három főigazgatója és öt főigazgató-helyettese van. Olaszország emellett természetesen erős pozíciókkal rendelkezik a Bizottság olasz elnökének belső körében. Romano Prodi kabinetvezetője és tanácsadó testületének első embere mellett a tanácsadók közül három is olasz.

Francia testvériség

Az Európai Bizottság vezető hivatali tisztségei terén a nagyobb tagállamok közül leginkább Franciaország van túlreprezentálva. A testület hét főigazgatója és két főigazgató-helyettese ugyanis francia. A legtöbb "A" osztályú köztisztviselő is e nemzet fiai közül kerül ki: az összlétszám 14 százaléka, vagyis 1250 fő.

A kisebb tagállamok közül Írország, Dánia és Hollandia 2-2 főigazgatói tisztséggel rendelkezik, míg Finnország, Svédország és Portugália alig van képviselve a brüsszeli hivatalok vezetésében. Például Finnország jelenleg egyetlen egy főigazgató-helyettesi tisztséggel "büszkélkedhet".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!