16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Nyilatkozatok az EU-bővítésről

2000.07.11. 18:17
Továbbra sem tettek közzé konkrét dátumot Magyarország várható európai uniós csatlakozásáról. Ma éppen a német külügyminiszter és az Európai Bizottság bővítési felelőse nyilatkozott, de csupán közhelyek hangzottak el.

A tagjelölt országokon is múlik, hogy a második félévben is ugyanolyan dinamizmussal folytatódnak-e a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és a tagjelölt államok között, mint eddig - jelentette ki az Európai Parlament külügyi bizottságának keddi ülésén az Európai Bizottság bővítésért felelős szakembere, Günter Verheugen.

Joschka Fischer
Magyarország Továbbra is számíthat a német támogatásra
A munka töretlen folytatásához az szükséges, hogy Brüsszel időben és a megfelelő minőségű tartalommal kapja meg a válaszokat a tagjelöltektől arra a számos kérdésre, amelyet az eddigi tárgyalásokon tett fel. Az európai biztos megerősítette, hogy ősszel a brüsszeli testület szeretne átfogó képet kapni arról, hogyan állnak a csatlakozási tárgyalások. Ehhez alaposan meg kell vizsgálni, milyen területen és mennyi ideig tartó átmeneti időszakokat kérnek a tagjelöltek a csatlakozáskor alkalmazni még nem kívánt uniós jogszabályok bevezetésére, illetve azt is át kell nézni, hogyan állnak most a tagjelöltek az a legfontosabb feltételek végrehajtásában.

,,A bizottság szándéka az, hogy segítse a második kör felzárkózását, nem pedig az, hogy lassítsa az első kör előrehaladását" - hangoztatta Verheugen, aki ugyanakkor nem hagyott kétséget afelől, hogy Brüsszel minden tagjelölt államot továbbra is saját érdemei szerint kíván megítélni.

Magyarország csatlakozásával kapcsolatban a német külügyminiszter, Joschka Fischer is állást foglalt, amikor Martonyi Jánosnak írt válaszlevelében így nyilatkozott:" Németország továbbra is fellép Magyarország gyors uniós csatlakozása érdekében". A német külügyminiszter kijelentette, hogy örömmel fogadná magyar kollégája javaslatait és kezdeményezéseit az európai föderáció vonatkozásában.

Fischer levelében, amelyben válaszol a magyar külügyminiszter májusi, a berlini Humboldt Egyetemen elmondott beszéde alkalmából elküldött levelére azt is világossá tette, hogy az integráció további elmélyítése és a föderáció majdani megteremtése csak az érintettek szoros együttműködésén alapulhat. A Magyar Külügyminisztérium a levélhez nem fűzött kommentárt.  • Tippek
  • Bankszámla