Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogadták az EU-bővítésről szóló jelentést

2002.10.09. 16:59
Az Európai Unió Bizottsága szerdán elfogadta azt a történelmi jelentőségű jelentést, amely hivatalosan javasolja az Európai Unió tíz országgal való kibővítését 2004-ben - közölte az EU-szóvivője Brüsszelben.
A jelentést szerdán kora délután tették közzé, amikor Romano Prodi európai bizottsági elnök és Günter Verheugen bővítési biztos hivatalosan az Európai Parlament elé terjesztette a dokumentumot.

10+2+1

A kiszivárgott értesülések szerint a jelentés javasolja, hogy tíz ország - Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia fejezze be a csatlakozási tárgyalásokat decemberben és 2004-től váljék az Unió tagjává.

A tervezet értelmében két - kissé lemaradt - balkáni állam, Bulgária és Románia 2007-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz abban az esetben, ha fenntartja reformjai jelenlegi ütemét.

A tervezet ugyanakkor a 13. tagjelölt országnak, Törökországnak - az emberi jogok régóta aggályos helyzete miatt - nem ajánlott időpontot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, annak ellenére sem, hogy Ankara ismételten követelte a dátum megjelölését.

Tíz ország sorsa az írek kezében

Pat Cox, az Európai Parlament ír elnöke bízik abban, hogy honfitársai tíz nap múlva igent mondanak a népszavazáson az Európai Unió nizzai szerződésére, mert egyébként szerinte a bővítés egész folyamata elakadhat.

Még mindig sokan bizonytalanok vagy határozatlanok, és fennáll a veszélye, hogy bizonyos belpolitikai problémák rossz irányba befolyásolják az eredményt. Abban viszont biztos a parlamenti elnök, hogy újabb népszavazási kudarc esetén az egész bővítési folyamat visszakerül a kiindulópontra.

A elnök szerint akkor a "nizzai szerződés meghalt". A bővítési folyamatot újra kell kezdeni, mégpedig az elejéről. Minden olyan kísérlet, amely hasonlítana egy harmadik nizzai népszavazásra, vagy például kétoldalú alapokon próbálná ratifikálni a szerződést, a demokrácia arculcsapása lenne. Tíz európai ország közeljövője tehát az írek kezében van, mert ilyen hosszú várakozás és hatalmas politikai és gazdasági áldozatok után a tagjelöltek kormányai egy újabb halasztás esetén kínpadra kerülnének.

Új gyerek a családban

A parlamenti elnök szerint az írek szavazatán múlik, hogy előmozdítják-e Kelet-Európa sima beilleszkedését az európai megbékélés folyamatába, vagy inkább a nacionalista és harcias változat felé tolják, amire Milosevic volt jugoszláv elnök mutatott példát. - Azt mondom az íreknek, hogy kicsit olyan ez, mint amikor gyerek születik a családban, és mindenki összébb huzódik az asztal körül. Meg kell érteniük, hogy döntésük következményei most túlmutatnak rajtuk.

Áldoznak-e az erősek?

Az ír népszavazás sikere esetén is maradnak fontos megoldandó problémák, főleg a költségvetési kérdésekben, vélekedett Pat Cox. Németországnak, Nagy-Britanniának, Svédországnak és Hollandiának színt kell vallania. A maga részéről reméli, hogy elfogadnak némi módosítást, azaz anyagi áldozatvállalást a költségvetésben.

Francia aggodalmak

A párizsi, baloldali orientációjú Libération Struccpolitika című vezércikke szerint felettébb sajnálatos az a középszerűség, amely ennek az egyszerre vakmerő és számtalan nagy lehetőséggel kecsegtető átalakulásnak az előkészítésében ölt testet. A cikk szerzője, Patrick Sabatier úgy látja, hogy a folyamat akrobatikus mutatványnak ígérkezik, elsősorban a tagállamok vezetőinek kalmárszellemű számítgatásai miatt, akik tulajdonképpen beérték azzal, hogy meghozták az elkerülhetetlenné vált bővítéshez szükséges és valóban fájdalmas döntéseket, de ezen túl semmire nem vállalkoztak.

Embóliaveszély

A liberális lap megközelítésében ilyen körülmények között nagyon is elképzelhető, hogy ha nem történik változás, a már 15 fős közösséget is megbénulással fenyegető tehetetlenség a 25 főre kiegészült szervezetre embóliaszerű csapást mér. Könnyen megeshet, hogy az EU a magát ökörnagyságúra felfújó mesebeli béka sorsára jut.