Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Összecsapások az EU-csúcs árnyékában

2001.06.15. 15:13
Álarcos antiglobalizációs tiltakozókkal csaptak össze a rendőrök a göteborgi EU-csúcstalálkozó első napján. A kétnapos tárgyalásokon a legfontosabb kérdés az EU bővítése, illetve annak lehetőségei, miután Írország visszautasította a nizzai szerződést.

Nem maradt el a szokásos demonstráció és rendőrséggel való összecsapás a pénteken kezdődő göteborgi EU-csúcstalálkozón. Maszkos antiglobalizációs tüntetők csaptak össze Svédország második legnagyobb városában a találkozó biztonságát vigyázó rendőrökkel.

Petárdákkal és utcakövekkel a rendőrök ellen

A tüntetők petárdákat és utcai kőburkolatból kifejtett köveket dobáltak a konferenciaközpont közelében tartózkodó rendőrökre, akik válaszul gumibottal zavarták vissza a renitens fiatalokat. A rendőrök egy kis csoportját a tüntetőknek sikerült körülvenniük, s ők is megkapták a szokásos napi kő- és petárdaadagot. Lovas rendőrök is bekapcsolódtak a tüntetők elleni ütközetbe.

A pénteki összecsapások a Reuters hírügynökség szerint sokkal komolyabbak voltak, mint a csütörtöki megmozdulások. A rendőrség 240 tüntetőt tartoztatott le, akik az amerikai elnök, George W. Bush és az EU-vezetők találkozását próbálták megzavarni.

Az EU-csúcs résztvevői a bővítés miatt aggódnak

A EU 15 vezetőjének kétnapos találkozásának fő témája a nizzai szerződés és az unió bővítése lesz. Miután az írek a kiírt népszavazáson elutasították a múlt év decemberében kidolgozott nizzai szerződést, a találkozás kezdete előtt az ír miniszterelnök, Bertie Ahern nem győzte hangsúlyozni: a nemre való szavazást nem lehet bővítésellenes lépésként értelmezni. A miniszterelnök szerint kormánya keményen dolgozik egy sikeres bővítési folyamat megalkotásáért.

A tagjelölt országok biztosítékokat várnak

A BBC szerint az elöljáró tagjelöltek - Lengyelország, Magyarország és Csehország - biztosítékokat várnak az EU-tól, hogy a tárgyalások menetrend szerint folytatódnak, és 2002 elején lezáródnak. A Reuters Orbán Viktor magyar miniszterelnököt idézi, aki szerint "annak a nézőpontnak a megerősítését várjuk, miszerint a legjobban felkészült országok részt vehetnek a 2004-es európai parlamenti választásokon".

A 12 tagjelölt ország vezetői várhatóan szombaton csatlakoznak a csúcstalálkozó tárgyalásaihoz. A találkozón szó esik majd az önnálló európai katonai erő megalapozásáról, illetve a bizonytalan macedóniai helyzetről.