Olivér
4 °C
8 °C

Rendkívüli EU-csúcs a grúziai helyzetről

2008.09.01. 16:07
Vezető európai politikusok óva intenek Oroszország megbélyegzésétől, inkább a párbeszédet szorgalmazzák. Vannak azonban tagállamok, melyek a keményebb fellépés hívei. Az orosz külügyminiszter szerint történelmi hiba lesz, ha a Nyugat folytatja Szaakasvili támogatását.

A grúziai orosz csapatkivonástól függ az Európai Unió és Oroszország között nyár elején kezdett új partnerségi tárgyalások jövője - értettek egyet az EU-tagországok állam- és kormányfői hétfői rendkívüli tanácskozásukon Brüsszelben. José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök az ülés után bejelentette, hogy a tárgyalások következő fordulóit elhalasztották.

Az EU soros elnöki posztját betöltő Franciaország kezdeményezte a hétfői brüsszeli rendkívüli csúcs összehívását. Az uniós országok vezetői eltérően nyilatkoztak a találkozó előtt, legtöbbjük azonban békés párbeszédet szeretne Oroszországgal.

Franciaország, Olaszország és Németország szerint elhamarkodott kijelentések, és szankciók lebegtetése előtt figyelembe kell venni Oroszország tényleges helyét és szerepét a világpolitikában. Az Unió olajimportjának harmada, gázfogyasztásának 40 százaléka Oroszországból származik.

Brüsszelben hétfőn bejelentették azt is, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök vezetésével a jövő héten ismét uniós csúcsdelegáció utazik Moszkvába és Tbiliszibe, hogy elérje a nemzetközi fegyverszüneti terv betartását. Az Unió tervei között szerepel, hogy a diplomáciai nyomás fokozásával elérjék az orosz csapatok kivonását Grúziából, valamint hogy tudatosítsák: elítélik a két országrész függetlenségének orosz elismerését.

Az alapvelvekben egyetértenek a tagállamok, a megvalósítás módszereiben azonban annál kevésbé. Lengyelország, Nagy-Britannia, valamint a balti államok szigorúbb szankciókat szorgalmaznak: a brit miniszterelnök szerint fel kellene függeszteni, vagy legalábbis el kéne halasztani a Brüsszel és Moszkva közötti, az új partnerségről szóló tárgyalásokat.

A grúz elnök vasárnapi beszédében reményét fejezte ki az EU-csúccsal kapcsolatban. "Arra számítok, hogy Európa egyhangúlag kiáll országunk területi integritása mellett"- mondta Mihail Szaakasvili. Az előzetes nyilatkozatok alapján erre kevés esély mutatkozik. Szankciók tehát nemigen várhatók, az Unió és Grúzia közötti gazdasági és politikai kapcsolatok elmélyítését viszont - meg nem erősített források szerint - erősen fontolgatja a szervezet.

A csúcstalálkozóval egy időben Brüsszelben tartózkodik a grúz miniszterelnök, aki várhatóan kora este találkozik Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével. Szintén hétfőn este ül össze az Európai Parlament is, mely ugyancsak napirendre tűzi a grúz kérdést.

A Brüsszelben délután kiszivárgott nyilatkozattervezet szerint az Európai Unió arra kívánja felszólítani Oroszországot, hogy ne szigetelje el önmagát Európától. A szöveg a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatatlannak minősíti a Grúzia elleni orosz inváziót, és úgy fogalmaz, hogy Európa és Oroszország viszonya útkereszteződéshez érkezett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?