Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Rendkívüli EU-csúcs a grúziai helyzetről

2008.09.01. 16:07
Vezető európai politikusok óva intenek Oroszország megbélyegzésétől, inkább a párbeszédet szorgalmazzák. Vannak azonban tagállamok, melyek a keményebb fellépés hívei. Az orosz külügyminiszter szerint történelmi hiba lesz, ha a Nyugat folytatja Szaakasvili támogatását.

A grúziai orosz csapatkivonástól függ az Európai Unió és Oroszország között nyár elején kezdett új partnerségi tárgyalások jövője - értettek egyet az EU-tagországok állam- és kormányfői hétfői rendkívüli tanácskozásukon Brüsszelben. José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök az ülés után bejelentette, hogy a tárgyalások következő fordulóit elhalasztották.

Az EU soros elnöki posztját betöltő Franciaország kezdeményezte a hétfői brüsszeli rendkívüli csúcs összehívását. Az uniós országok vezetői eltérően nyilatkoztak a találkozó előtt, legtöbbjük azonban békés párbeszédet szeretne Oroszországgal.

Franciaország, Olaszország és Németország szerint elhamarkodott kijelentések, és szankciók lebegtetése előtt figyelembe kell venni Oroszország tényleges helyét és szerepét a világpolitikában. Az Unió olajimportjának harmada, gázfogyasztásának 40 százaléka Oroszországból származik.

Brüsszelben hétfőn bejelentették azt is, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök vezetésével a jövő héten ismét uniós csúcsdelegáció utazik Moszkvába és Tbiliszibe, hogy elérje a nemzetközi fegyverszüneti terv betartását. Az Unió tervei között szerepel, hogy a diplomáciai nyomás fokozásával elérjék az orosz csapatok kivonását Grúziából, valamint hogy tudatosítsák: elítélik a két országrész függetlenségének orosz elismerését.

Az alapvelvekben egyetértenek a tagállamok, a megvalósítás módszereiben azonban annál kevésbé. Lengyelország, Nagy-Britannia, valamint a balti államok szigorúbb szankciókat szorgalmaznak: a brit miniszterelnök szerint fel kellene függeszteni, vagy legalábbis el kéne halasztani a Brüsszel és Moszkva közötti, az új partnerségről szóló tárgyalásokat.

A grúz elnök vasárnapi beszédében reményét fejezte ki az EU-csúccsal kapcsolatban. "Arra számítok, hogy Európa egyhangúlag kiáll országunk területi integritása mellett"- mondta Mihail Szaakasvili. Az előzetes nyilatkozatok alapján erre kevés esély mutatkozik. Szankciók tehát nemigen várhatók, az Unió és Grúzia közötti gazdasági és politikai kapcsolatok elmélyítését viszont - meg nem erősített források szerint - erősen fontolgatja a szervezet.

A csúcstalálkozóval egy időben Brüsszelben tartózkodik a grúz miniszterelnök, aki várhatóan kora este találkozik Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével. Szintén hétfőn este ül össze az Európai Parlament is, mely ugyancsak napirendre tűzi a grúz kérdést.

A Brüsszelben délután kiszivárgott nyilatkozattervezet szerint az Európai Unió arra kívánja felszólítani Oroszországot, hogy ne szigetelje el önmagát Európától. A szöveg a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatatlannak minősíti a Grúzia elleni orosz inváziót, és úgy fogalmaz, hogy Európa és Oroszország viszonya útkereszteződéshez érkezett.