Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Áttörés a brüsszeli EU-csúcson

2002.10.25. 09:51
Az EU-tagországok brüsszeli csúcsértekezletének első napján Németország és Franciaország megegyezésre jutott a közös agrárpolitika finanszírozásáról. A közvetlen mezőgazdasági támogatásokat fokozatosan vezetik be az újonnan csatlakozó országokban. Az állam- és kormányfők egyetértettek abban is, hogy egyetlen új tagország sem válhat az uniós költségvetés nettó befizetőjévé.
Az EU-tagországok "valódi áttörést" értek el brüsszeli csúcsértekezletük első napján a közös agrárpolitika bővítéssel összefüggő finanszírozását illetően - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök az állam- és kormányfők munkavacsorája után.

Német-francia egyezség a mezőgazdasági támogatásokról

A dán miniszterelnök, az EU soros elnöke közölte, valamennyi tagország üdvözölte az unió közös agrárpolitikájának (CAP) majdani pénzügyi kereteiről született német-francia megállapodást. Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia államfő megegyezésének lényege, hogy a 2007-ben kezdődő következő költségvetési időszakban a közös agrárpolitikára fordított közösségi kiadásokat a 2006-os szinten befagyasztják, ugyanakkor az újonnan csatlakozó tagországokra is kiterjesztik a közvetlen támogatásokat.

- Természetes, hogy egyes tagországoknak lehetnek ezzel kapcsolatban saját szempontjaik is, de általános volt az a vélemény, hogy a megállapodás üdvözlendő, és megfelelő tárgyalási alap lesz - fűzte hozzá Rasmussen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy semmi nem tekinthető véglegesen eldöntöttnek, amíg mind a 15 tagállam áldását nem adja rá. Ez a csúcs második napján, pénteken várható, amikor a résztvevők megkapják az elnökség záró következtetéseinek a tervezetét, és megteszik azzal kapcsolatos észrevételeiket. A megállapodás ezek figyelembe vétele után ölt végleges formát - mondta a kormányfő.

Mindezzel együtt Rasmussen annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a mostani áttörés eredményeként a csúcs zárónapján az elnökség megkapja azt a felhatalmazást az Európai Tanácstól, amelynek alapján még ebben az évben befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat a tagjelöltekkel.

A most létrejött elvi megállapodások közé tartozik az is, hogy a közvetlen mezőgazdasági támogatásokat fokozatosan vezetik be az újonnan csatlakozó országokban - közölte Rasmussen, konkrét adatokat azonban nem említett.

Az új tagországok nem válhatnak nettó befizetővé

Az állam- és kormányfők megvitatták az új tagországoknak járó költségvetési visszatérítések ügyét is, és egyetértettek abban, hogy közülük egyik sem válhat az uniós költségvetés nettó befizetőjévé. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a francia-német megállapodás kizárja-e a CAP majdani reformját, Rasmussen úgy vélekedett, hogy annak adott keretein belül még mindig maradt elég mozgástér egy későbbi költségvetési kompromisszum eléréséhez.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy a tárgyalások még nem fejeződtek be. Ez abból is látható volt, hogy Rasmussen nem adott konkrét választ arra a kérdésre, vajon a CAP-kiadások befagyasztásának elve más közös politikákra - vagy éppen a Nagy-Britanniának járó visszatérítésre - is ki fog-e terjedni. A tagjelölteknek azt ígérte, hogy az unió valódi tárgyalásokat fog folytatni velük a most létrejött kompromisszumok alapján. Értésre adta azonban azt is, hogy a tizenötök ragaszkodni kívánnak a jelenleg érvényben lévő finanszírozási keretekhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?