Huba
19 °C
33 °C

Áttörés a brüsszeli EU-csúcson

2002.10.25. 09:51
Az EU-tagországok brüsszeli csúcsértekezletének első napján Németország és Franciaország megegyezésre jutott a közös agrárpolitika finanszírozásáról. A közvetlen mezőgazdasági támogatásokat fokozatosan vezetik be az újonnan csatlakozó országokban. Az állam- és kormányfők egyetértettek abban is, hogy egyetlen új tagország sem válhat az uniós költségvetés nettó befizetőjévé.
Az EU-tagországok "valódi áttörést" értek el brüsszeli csúcsértekezletük első napján a közös agrárpolitika bővítéssel összefüggő finanszírozását illetően - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök az állam- és kormányfők munkavacsorája után.

Német-francia egyezség a mezőgazdasági támogatásokról

A dán miniszterelnök, az EU soros elnöke közölte, valamennyi tagország üdvözölte az unió közös agrárpolitikájának (CAP) majdani pénzügyi kereteiről született német-francia megállapodást. Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia államfő megegyezésének lényege, hogy a 2007-ben kezdődő következő költségvetési időszakban a közös agrárpolitikára fordított közösségi kiadásokat a 2006-os szinten befagyasztják, ugyanakkor az újonnan csatlakozó tagországokra is kiterjesztik a közvetlen támogatásokat.

- Természetes, hogy egyes tagországoknak lehetnek ezzel kapcsolatban saját szempontjaik is, de általános volt az a vélemény, hogy a megállapodás üdvözlendő, és megfelelő tárgyalási alap lesz - fűzte hozzá Rasmussen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy semmi nem tekinthető véglegesen eldöntöttnek, amíg mind a 15 tagállam áldását nem adja rá. Ez a csúcs második napján, pénteken várható, amikor a résztvevők megkapják az elnökség záró következtetéseinek a tervezetét, és megteszik azzal kapcsolatos észrevételeiket. A megállapodás ezek figyelembe vétele után ölt végleges formát - mondta a kormányfő.

Mindezzel együtt Rasmussen annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a mostani áttörés eredményeként a csúcs zárónapján az elnökség megkapja azt a felhatalmazást az Európai Tanácstól, amelynek alapján még ebben az évben befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat a tagjelöltekkel.

A most létrejött elvi megállapodások közé tartozik az is, hogy a közvetlen mezőgazdasági támogatásokat fokozatosan vezetik be az újonnan csatlakozó országokban - közölte Rasmussen, konkrét adatokat azonban nem említett.

Az új tagországok nem válhatnak nettó befizetővé

Az állam- és kormányfők megvitatták az új tagországoknak járó költségvetési visszatérítések ügyét is, és egyetértettek abban, hogy közülük egyik sem válhat az uniós költségvetés nettó befizetőjévé. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a francia-német megállapodás kizárja-e a CAP majdani reformját, Rasmussen úgy vélekedett, hogy annak adott keretein belül még mindig maradt elég mozgástér egy későbbi költségvetési kompromisszum eléréséhez.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy a tárgyalások még nem fejeződtek be. Ez abból is látható volt, hogy Rasmussen nem adott konkrét választ arra a kérdésre, vajon a CAP-kiadások befagyasztásának elve más közös politikákra - vagy éppen a Nagy-Britanniának járó visszatérítésre - is ki fog-e terjedni. A tagjelölteknek azt ígérte, hogy az unió valódi tárgyalásokat fog folytatni velük a most létrejött kompromisszumok alapján. Értésre adta azonban azt is, hogy a tizenötök ragaszkodni kívánnak a jelenleg érvényben lévő finanszírozási keretekhez.