Szigorítják a dohányt az EU-ban

2000.06.14. 16:23
Az amerikai akciók után ezúttal az Európai Unióban is a politika látókörébe került a dohányipar és a dohányzás visszaszorításának szükségessége. A keményebb fellépés szellemében a javaslatok több feliratot és figyelmeztető képeket javasolnak.
Cigarettafüsttől fekete tüdő
Az elrettentés új eszköze?
Az Európai Unió szerdán kibocsátott rendelete értelmében szigorúbb előírások vonatkoznak a dohányárukra és azok forgalmazására. A képviselők javasolták, hogy a jövőben a cigarettásdobozokon figyelmeztető feliratok helyett kátrányba áztatott tüdőket, sárga körmöket, és sorvadt ínyek fotóit kellene elhelyezni - de ezt később elvetették. A záráskor még futó javaslatok között szerepel, hogy a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok arányát a csomagolás felületén 4 százalékról 35-re emelnék, emellett betiltanák az olyan megkülönböztető jelzéseket, mint ,,Light", ,,Extra Light" stb. A figyelmeztető feliratoknak emellett sokkal nagyobb betűméretben és hatékonyabb megfogalmazásban kell szerepelniük (pl.: 'A dohányzás impotenciát okoz.').

,,Az üzeneteknek ütősebbeknek és a fogyasztók számára érthetőbbnek kell lenniük, mint jelenleg." - fogalmazott az egyik képviselő.

Az előkészítő bizottság emellett erősebb célok megvalósítását tűzte ki a dohányzásról való leszokás segítésére és a nemdohányzók védelmére.

A javaslat a nikotint a keménydrogok közé sorolná
Nagy-Britanniában ezzel egyidőben a csempészett dohánnyal kapcsolatban tört ki balhé. Soha nem foglaltak még le olyan mennyiségben csempészett cigarettát, mint az utóbbi időkben, ezért a képviselők kérték a brit Gazdasági Minisztériumtól, hogy nyomozza ki, milyen kapcsolatban áll (ha áll) a dohányipari vállalatok legfelsőbb szintű vezetése a csempészettel foglalkozó bűnszövetkezetekkel. A becslések szerint a szigetország költségvetése évente két és fél milliárd fontot bukik az illegális cigarettán.

A vizsgálatot követelő képviselők beadványában egyébként név szerint vádolják a British American Tobaccót (BAT) a csempészet támogatásával, megszervezésével és ellátásával.

Az Európai Parlament elé kerülő javaslat egyébként a nikotint a keménydrogok (heroin, kokain) közé sorolná. A dohányt vásárlóknak külön kártyával kellene tanúsítaniuk életkorukat - aki kiskorúaknak ad el dohányárut egy életre eltiltanák a kereskedelmi tevékenységtől. A cigarettásdobozok azonos méretben és színben jelennének meg, standard betűtípussal. A rendelet szerint orvosi receptre adnák a hat hetes nikotinfüggést megszüntető kúrát.

Ez itthon egy darabig nem fog bekövetkezni. Addig se szívjanak kérem.  • Tippek
  • Babaváró hitel