Szilárda
-4 °C
2 °C

Elnöke lesz az EU-nak?

2002.05.16. 15:07
Nagy-Britannia csatlakozott ahhoz a francia állásponthoz, miszerint a félévente cserélődő soros uniós elnökség helyett egyetlen, konkrét hatalommal bíró elnököt kellene választani az Európai Unió élére. Két elő-jelölt is van: a brit és a spanyol miniszterelnök.
A javaslat szerint a kiválasztott magas rangú politikus képviselhetné az Uniót a nemzetközi politikában, és fontos szerepet tölthetne be a közös kül- és biztonságpolitika alakításában. A még csak tervezetként megfogalmazott tisztség betöltésére máris két név került szóba: Tony Blair brit kormányfő és Jose Maria Aznar spanyol miniszterelnök.

A brit kormányfő támogatásáról biztosította az EU új elnöki tisztének megalkotására vonatkozó francia javaslatot. Blair szerint az elnöknek megválasztott európai politikus amellett, hogy betöltené az EU vezetőjének szerepét, megtestesítené az Uniót a közvélemény előtt, és erősítené az európai identitást.

Keresztbe tesz az Európai Bizottság?

Jacques Chirac
A francia tervezetet - amellyel eredetileg Jacques Chirac francia államfő állt elő ez év márciusában - a britek mellett valószínűleg Spanyolország is támogatásáról fogja biztosítani. Az Európa jövőjéről tanácskozó Konvent francia elnöke, Valery Giscard D'Estaing sem ellenzi a javaslatot. Az ötletnek azonban még meg kell nyerni Németországot.

Az Európai Bizottság pedig jelenlegi befolyásának megőrzése miatt valószínűleg elszántan fog küzdeni a terv megvalósítása ellen.

A javaslat azt a rotációs elnöki rendszert váltaná fel, amely szerint félévente más-más ország látja el az EU vezetését. A tervezet készítői azt ismerték fel, hogy a tagállamok között rövid időn belül cserélődő elnökség alkalmatlan az Unió stratégiai vezetésének ellátására, főként ha figyelembe vesszük, hogy a közeljövőben tíz új taggal bővülhet a szervezet. A britek ezért azt javasolják, hogy az Unió élén álló személyt a tagállamok vezetői - az Európai Bizottság elnökéhez hasonlóan - öt évre válasszák meg.

Blair vizsgája az euró brit bevezetése lehet

Tony Blair
Ha az EU tagállamai elfogadják a javaslatot, akkor már 2005-2006-ban létre lehet hozni az új tisztséget. A Financial Times a poszt betöltésére esélyes politikusként említi meg Tony Blair brit, illetve Jose Maria Aznar spanyol kormányfőt. A brit lap által idézett brüsszeli források szerint, ha Blairnek sikerül "megnyernie" az euró bevezetéséről szóló brit népszavazást, akkor európai pozíciója jelentősen erősödne.

Amennyiben a terv megvalósul, nagyrészt feleslegessé válhat az EU közös kül- és biztonságpolitikai képviselőjének munkája. Jelenleg ezt a tisztet Javier Solana látja el, aki egyébként szintén tervezetet dolgozott ki a jelenlegi elnökségi rendszer megváltoztatására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!