Szilárda
-4 °C
2 °C

Havi kétmilliót kereshetnek az Európai Parlament képviselői

2002.12.06. 08:49
Hazai képviselői alapilletményük 12-szeresét kaphatják majd a magyar honatyák az Európai Parlamentben (EP) végzett munkájukért. Saját fizetésükről döntöttek csütörtökön az EP képviselői: az elfogadott javaslat szerint a következő parlamenti ciklusban, 2004 közepétől az EU költségvetése fedezi képviselői tiszteletdíjukat. E szerint havonta nyolcezer euró körüli összeget (kb. kétmillió forintot), az Európai Bíróság bíráinak juttatott díj felét kapnák.
A képviselők fizetését jelenleg a tagállamok állják, és Hollandia kivételével megegyezik az egyes országokban megválasztott honatyák tiszteletdíjával. További változás, hogy fizetésük után nem otthon, hanem az EU-nak fizetnek majd adót - a többség ezzel sem jár rosszul -, és Brüsszel ellenőrzi kiadásaik elszámolását is - olvashatón a pénteki Magyar Hírlapban.

Az olaszok nem sírnak

A legtöbben nem sírják vissza korábbi tiszteletdíjukat, hiszen új fizetésük átlagosan kétezer euróval haladja meg a mostanit. Jelenleg egyedül az olaszok kapnak az EU ajánlatánál magasabb, majdnem tízezer eurós havi fizetést, az osztrákoknak 2004-től 865 euróval kevesebb kerül a zsebükbe. A legkevesebbet eddig a spanyol képviselők kerestek, mindössze 2849 eurót. A magyarok is nagyon jól járnak majd: a várhatóan 24 EP-képviselő jelenlegi illetményének majdnem 12-szeresére számíthat munkájáért.

A napilap szerint arról szó sincs, hogy az euroatyáknak ennyi pénzből kellene kigazdálkodni például a brüsszeli és strasbourgi utak költségét, mivel illetményüket kiegészítik költségeik elszámolásával. Azt pedig korábban senki nem ellenőrizte, igényeik valós költségeket fednek-e, tényleg első osztályra szólt-e a repülőjegyük, egyáltalán felszálltak-e arra a gépre.

Havi 1,5 milliárd forint mínusz az EU-költségvetésnek

A parlamenti döntés több éve tartó vitának vetett véget. Az ellenzők között azonban nem azok az olaszok vitték a prímet, akik rosszul járnak az illetmények egységesítésével. A zöldek és a liberálisok inkább azért tiltakoztak, mert a jócskán megnövelt tiszteletdíjak komoly terhet jelentenek az uniónak: a 2004-től 732 főre duzzasztott testület fizetése havonta mintegy 1,5 milliárd forintot érő eurójába kerül az uniónak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!