Csíkosra cserélnék a csillagos EU-zászlót

2002.05.10. 13:02
Az eddiginél trendibb, csíkos-színes zászlóra cserélné az "elavult" és "komor" kék alapon aranycsillagost egy holland sztárépítész. Az Index az európai öntudat kifejezésének lehetőségét felismerve pályázatot hirdet az új szimbólum megalkotására.
Komornak tartja, ezért vidám, csíkosra cserélné az Európai Unió valóban sablonosan unalmas aranycsillagos lobogóját egy holland sztárépítész. Az okok között felmerült, hogyha az Unió további tíz tagállammal bővülve huszonöt tagúra duzzad, az kicsit idejemúlttá tenné a tizenkét csillagos kék zászlót. A tizenkettes számot egyébként a szimmetrikus elrendezés lehetősége miatt választották 1986-ban - írja a BBC.

E pluribus unum

Rem Koolhaas holland építész szerint terve - mely a nemzeti lobogók színeit reflektálja függőleges sávokban - rugalmasan bővíthető lenne. Az új logó - mely Romano Prodi az EU újrabrandelésére tett felkérése nyomán született meg - az európai sokszínűséget és az egységet egyszerre jelképezi - véli a sztárépítész.

A tervet most az EU tisztviselő vizsgálják, az Index Uniós Folyamatelemzési Csoportja szerint alig három éves külügyminiszteri szintű albizottsági viták nyomán akár el is fogadhatják a tervet. Ebben az esetben az új szimbólum átvenné a "komor" csillagos zászló helyét akár a járművek rendszámtábláin is. Arról egyelőre nincsen információ, hogy a csere nyomán lecserélnék-e a frissen forgalomba hozott euró érméket és bankjegyeket.

Vonalkód

Az új zászló vonalkódokat idéz
Az új zászló leginkább a vonalkódokat idéző külleme némiképp megrémítheti az internacionalista stílustól idegenkedő ízlésvilágú embereket. Koolhaas tervét kritikusai eddig tapétához, bútorkárpithoz illetve televíziós tesztképernyőhöz hasonlították. Az Index belsőépítész csoportja határozott lelkesedéssel fogadta az új média milliomosainak remekül eladható új ötletet.

A Guardian című brit napilap a dél-afrikai tapasztalatokon fellelkesedve - Dél-Afrika az apartheid-rendszer bukása után zászlót váltott, mely során a meghirdetett pályázatra hétezernél is több pályamű érkezett - pályázatot írt ki olvasóinak az új zászló tervére. Az Index szerkesztősége támogatja az uniós identitás eme fontos eszközének megújítási törekvéseit, ezért csatlakozik a felhíváshoz. Prezentáljon ön is európai öntudatilag zászló formában!

A zászló
A tervezett lobogó az EU tagállamai nemzeti zászlóinak színeit ötvözi hosszanti csíkos formában. A nemzetek zászlói sorrendben: Írország, Nagy Britannia, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Franciaország, Németország, Olaszország, Dánia, Ausztria, Svédország, Finnország, Görögország.


  • Hírek
  • Bankszámla