Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

La Repubblica: Orbán, az ember, aki király akart lenni

2002.04.22. 16:14
Kritikus hangnemben írt Orbán Viktor stílusáról és kormányzási módszeréről az olasz és a brit sajtó. Ugyanakkor a nyugat európai média elismeri, sikeres volt a kormányoldal két forduló közti kampánya.
A jövendő új magyar kormány a posztkommunista Magyarország történetének eddigi legveszélyeztetettebb parlamenti többségére fog támaszkodni - írja hétfő számában a Corriere della Sera. Az olasz napilap így ír: Orbán Viktor, aki a fővárosban vereséget szenvedett, az ország nyugati megyéiben teljes győzelmet aratott agresszív, populista hangnemével, a gonosz megtestesítőiként jellemezve a volt kommunistákat. Az erőfitogtató miniszterelnök azzal vádolta ellenfeleit, hogy megszorító pénzügyi intézkedésekre és jelentős áremelésekre készülnek.

A gáncsoskodó miniszterelnök

A tudósítás szerint a főváros ismételten "tiszteletlenül" bánt Orbán Viktorral, aki gáncsoskodással teli háborút folytatott Budapest polgármestere, Demszky Gábor ellen, s ez egyebek között az új metróvonal építésének megakadályozásában nyilvánult meg. Emellett a kormány a perifériára űzte a nemzeti színházat, amelynek a városközpontban kellett volna megépülnie - olvasható a lapban.

La Repubblica: hallatszik a minisztériumi iratmegsemmisítők zaja

A La Repubblica tudósítója úgy véli: a mostani választási eredmény a váltógazdálkodás rendszerét erősíti Magyarországon. A lap azt írja: Orbán csomagol, de a rossz nyelvek már úgy nevezik őt: "az ember, aki király akart lenni". Budapesten azt mondják: a minisztériumokból már hallatszik az iratmegsemmisítő berendezések zúgása, a távozók igyekeznek eltüntetni a kompromittáló dokumentumokat. Hozzáteszi: balközépre hárul most a feladat, hogy bevigye az Európai Unióba ezt a virágzó országot, de újra egységbe kell forrasztania a mérgezett légkörű választási kampány által kettéosztott társadalmat. Az olasz lap tudósítója a szocialisták véleményét idézve emlékeztet, hogy Orbán Silvio Berlusconi embereként irányította gyűlöletkampányát. Számos ötletet vett át a mai olasz miniszterelnöktől. Ilyen a "Hajrá Magyarország!" felkiáltás (a Forza Italia! mintájára). A lap számos megfigyelőre hivatkozva írja: fennáll annak a veszélye, hogy Orbán nem fogadja el a választások eredményét, és a baloldal sikerét választási csalásoknak fogja tulajdonítani. A szociál-liberális kormánynak kétségtelenül kemény lesz az élete - fűzi hozzá az olasz lap tudósítója.

A Fidesz agresszív retorikája

A szocialisták legyőzik a populista Orbánt a magyar választásokon címmel a The Independent című brit liberális napilap brüsszeli tudósítója elemzi a magyar parlamenti választásokat. A nem hivatalos eredményeket ismertetve a cikkíró megállapítja, hogy a várható végeredmény fájó vereség lesz a 38 éves Orbán számára, aki Magyarország első újraválasztott vezetője kívánt lenni a kommunizmus 1989-es összeomlása óta. Agresszív retorikája azonban megkongatta a vészharangokat a pénzpiacokon, és értetlenséget okozott európai diplomaták, és a szomszédos országok vezetőinek körében. A baloldali The Guardian Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítójának jelentése alapján számol be a választások eredményéről. A tudósító megállapítja: a szocialisták programja, a kormányzásuk első 100 napjában ígért változások, köztük a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók 50 százalékos béremelésére tett ígéretek népszerűnek bizonyultak a főváros szavazói körében, ám kevésbé hatottak a vidéki szavazók esetében.

A Financial Times hétfőn Orbán pártja veszít vonzerejéből a konzervatív magyar szavazók körében címmel közölte budapesti tudósítója jelentését. A Fidesszel szemben az elmúlt négy évben felhozott kifogások közül a szerző megemlíti, hogy a párt túlságosan messzire ment el a szélsőségek felé. A szavazók azonban ennél is gyakrabban panaszkodnak a párt stílusára, amelyet sokan nyersnek és arrogánsnak tartanak.

Die Welt: Orbán jól taktikázott

A szocialisták és liberálisok alakíthatnak Budapesten kormányt, noha a polgári Fidesz mondhatja magáénak a legerősebb parlamenti frakciót - állapította meg budapesti tudósításában a Die Welt. A konzervatív szerint a két ellenfél összefogása láttán Orbán pártja csak a vidéki lakosság mozgósításában bízhatott. Az első fordulóénál is magasabb részvételi arány igazolta taktikáját. A taktikáról hasonlóan vélekedett beszámolójában a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. A FAZ az új kormány egyik legfontosabb feladatának nevezte a magyar társadalom mély megosztottságának és a két tábor közötti ellenséges viszonynak a felszámolását. A Deutschlandfunk rádió annak a nézetének adott hangot, hogy a gazdaságpolitika terén az új kormány folytatni fogja elődjének számos kezdeményezését, jobban ügyelve mindazonáltal az igazságosság elvére.

Franciák saját választásukkal voltak elfoglalva

A francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójának sokkhatása szinte teljesen kiszorította a párizsi lapok oldalairól a magyar választási eredmények elemzését. A La Tribune gazdasági szaklapnak és a baloldali Libérationnak a magyar baloldali ellenzék győzelmét tényszerűen rögzítő pár soros híre mellett egyedül a konzervatív Le Figaro szentelt rövid cikket a magyar választások döntő fordulójának. A lap a "nyugodt erő" címmel rajzolta meg Medgyessy Péter politikai portréját, akit szociáldemokrataként jellemez, aki kampányát a szegények és gazdagok közötti szakadék áthidalásának ígéretére építette és megkezdte az MSZP átmodellezését.

Oroszország: ex-kommunista győzelem Magyarországon

Az orosz sajtó egyelőre szűkszavúan kommentálja a magyarországi országgyűlési választásokat: az időeltolódás és a lapzárták miatt a napilapok még az eredményekről sem tudtak beszámolni hétfő reggel. A rádiós és internetes híradásokban a franciaországi elnökválasztás a vezető külpolitikai téma: a magyarországi második fordulós eredményekről csak néhány mondatos, a tényeket ismertető beszámolók találhatóak. A híradások általában az "ex-kommunista győzelem Magyarországon" címet viselik. Az orosz televíziók közül a magyar belpolitikai eseményről egyedüliként részletesebb tudósítást adó ORT viszont idézőjelbe tette a baloldali jelzőt is a választásokon győztes politikai erők esetében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!