Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Élet az Unión kívül

2002.12.19. 14:39
Együttműködési szerződéseket és nem tagságot ajánl az EU Moldovának, Ukrajnának és Fehéroroszországnak. Az ajánlás jó időre szétzúzza a három ország minden csatlakozási reményét. A volt Jugoszlávia keleti tagállamai, valamint Albánia a görög és az olasz EU-elnökségben bízhat.
A dán külügyminiszter, Per Sti Moller szerint az EU nem fog szükségszerűen minden szomszédjának EU-tagságot felájánlani. A külügyminiszter "új szomszéd tervről" beszélt, ezt Moldova Köztársaság, Ukrajna és Fehéroroszország számára dolgozzák ki, s a koncepció alapján az EU nem uniós tagsághoz vezető folyamatot képzel el, hanem másfajta kapcsolatot vázol fel az említett országokkal.

Csak együttműködésről lehet szó

A dán politikus információját Chris Patten, az EU külügyi biztosa is megerősítette. Az EU nem ajánl teljes tagságot a szóban forgó országoknak, az előkészületek a gazdasági és politikai együttműködés formáinak kidolgozására irányulnak. Az EU úgy tartja, hogy a három ország nincs készen még arra sem, hogy kitűzzék a csatlakozási tárgyalások elkezdésének dátumát.

Romano Prodi az EU-bizottság elnöke szintén helyesli, hogy egyelőre együttműködési szerződéseket és ne tagságot ajánljanak a három volt szovjet köztársaságnak, amelyek így kénytelenek beletörődni abba, hogy csatlakozásuk hosszabb távon lekerül a napirendről.

Mindenki az EU-ba tart

Mint ismeretes, a 2004-ben csatlakozó 10 új országot leghamarabb 2007-ben követheti Románia és Bulgária, míg Törökország EU-tagságának időpontjára egyelőre nem hangzott el konkrét ígéret, de a törökök 2010-re mindenképpen a közösségen belül szeretnének lenni.

A Nyugat-Balkán volt jugoszláv államai valamint Albánia ugyancsak érdeklődtek már az EU-tagság esélyeiről. Noha tisztában vannak azzal, hogy gazdasági helyzetük mellett Bosznia és Koszovó státusának megoldatlansága is csökkenti csatlakozási esélyeiket, erős reményeket fűznek ahhoz, hogy jövőre előbb Görögország, majd Olaszország látja el az EU soros elnöki tisztét. A térség két nagyhatalma ugyanis megértő a balkáni országok problémáival, csatlakozási törekvéseivel kapcsolatban, hiszen (például a menekültek problémája miatt) közvetlen érdekük a "balkáni viszonyok" mielőbbi erőteljes javítása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!