Viola
-5 °C
-2 °C

EU-orosz csúcs Párizsban

2000.10.30. 10:55
Az Európai Unió bővítésével kapcsolatos kérdésekről, gazdasági együttműködésről, Oroszország felvételéről a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) tárgyalnak október 29-30-án, az EU és Oroszország közti csúcstalálkozón, Párizsban. Oroszországot több emberjogi szervezet a közelmúltban elítélte, mert úgy bánt a csecsen foglyokkal, ahogy.

Az 1998-as orosz pénzügyi krízis előtt Oroszország az Európai Unió harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere volt, Kínát is megelőzve. A párizsi csúcstalálkozón az EU a Putyin elnök vezette Oroszországgal fog tárgyalni.

Kína a WTO-ban
Az Európai Uniónak és Kínának sikerült tisztáznia a kereskedelmi területen köztük fennálló utolsó rendezetlen kérdéseket is, s ezzel minden akadály elhárult Kínának a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozása elől - jelentette be pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője, Anthony Gooch. Kína már csaknem 14 éve törekszik a WTO-hoz való csatlakozásra.
Az Európai Unió honlapján található információk szerint az EU számára létfontosságú Oroszország politikai és gazdasági stabilitása. Ennek megvalósítása érdekében Oroszországban egy törvényességen alapuló vezetést kell megerősíteni - véli az EU. Az unió stratégia partnerségi viszonyt szeretne kialakítani, gazdasági fejlesztésben, atombiztonsági kérdésekben és a szervezett bűnözés területén szeretne együttműködni. Oroszország esetleges felvétele a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) is sorra kerül a megbeszéléseken.

Nyilvánvalóan külpolitikai kérdések is felvetülnek: a kaukázusi csecsen helyezet, a balkáni politikai események alakulása, különös tekintettel Jugoszláviára, a különböző országok EU-integrációja.

Emberjogi szervezetek ítélete

A megtárgyalandó külpolitikai kérdések közül a csecsen kérdés ígérkezik a legérdekesebbnek. Az Ammnesty International közleményben hívta fel az Európai Unió figyelmét a csecsenföldi emberi jogok folyamatos megsértésére. A szervezet szerint az EU nem hagyhatja figyelmen kívül saját határozatát, melyet a 2000. június 19-20. között Santa Maria de Feiraban hozott: az unió és Oroszország közötti kapcsolat közös értékekre, az emberi jogok és az alapvető szabadság jogok tiszteletben tartásán alapszik, és felkérik Oroszországot teljesítse vállalt kötelezettségeit a Csecsen Köztársaságban folyó konfliktusban, vizsgálja ki az emberi jogok megsértését.

A Human Rights Watch 99 oldalas jelentést adott ki a csecsen foglyok fogva tartási körülményeikről, és jogaik semmibe vételéről. A jelentés szerint a Csecsen Köztársaságban bárkit szó nélkül letartóztatnak, ha az orosz katonák úgy gondolják: felkelőre hasonlít vagy felkelő vezér családnevét viseli. Több tízezer menekült a jogtalan börtönbüntetéstől félve nem tér vissza otthonába.

Vesszőfutás és váltságdíj

Számos börtönben ,,vesszőfutással" fogadják az új foglyokat: a foglyok őrei sorfalat állnak, és gumibottal verik őket. A Human Rights jelentése szerint egy ember biztosan belehalt az ilyen jellegű fogadtatásba. A megkérdezettek úgy nőkön mint férfiakon elkövetett szexuális erőszakről is tanúskodtak. Sokan a sorozatos verések miatt elszenvedett testi elváltozásokat mutatták meg. A jelentés által megszólaltatottak 75-5000 dolláros ,,váltságdíj" kifizetése után szabadultak.

A jogvédők jelentése a Csernokozvo börtön esetét közelről ismerteti. 2000 elején a börtön tortúráiról vált hírhedtté, a nemzetközi közösség és a média által keltett vihar után az intézményt megtisztították a nem kívánatos és hibásnak talált tisztségviselőktől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!