Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Az EU aggódik a pápa biztonságáért

2006.09.21. 17:41
Az EU igazságügyi biztosa szerint Európának egységesen ki kell állnia a pápa mellett, és komolyan kell venni a Vatikán ellenei fenyegetéseket. Frattini bírálta Prodi kormányát, hogy nem fordít elég figyelmet a pápa biztonságára a novemberben esedékes törökországi látogatás előtt. A Vatikán védelmét megerősítették.

Franco Frattini, az Európai Unió (EU) bel- és igazságügyi biztosa csütörtökön felszólította az unió tagállamait, hogy "vegyék komolyan" a XVI. Benedek elleni fenyegetéseket és sorakozzanak fel a pápa üzenete mögött. "Európának egységesen ki kell állnia Ratzinger pápa toleranciaüzenete védelmében" - jelentette ki Frattini a finnországi Tamperében a bel- és igazságügyi miniszterek nem hivatalos találkozóján.

Frattini hozzátette, hogy az EU "nagyon komolyan" veszi a Vatikán elleni fenyegetéseket, ezek tartalmát azonban nem részletezte. A pápának címzett dühödt megnyilatkozásokat "az egész emberiség, nem csupán a kereszténység elleni fenyegetésnek" nevezte.

A tolerancia üzenete

"A pápa nem csak a vallást jelképezi, de a tolerancia üzenetét, egymás kölcsönös tiszteletben tartásának üzenetét is" - mondta Frattini. Hangsúlyozta, nem tudja elfogadni XVI. Benedek múlt heti regensburgi beszédének félremagyarázását, ami világszerte erőszakká fajult támadásokat okozott templomok ellen. Frattini a vallások közötti párbeszéd felújítására szólított fel a feszültségek csillapítása érdekében.

Az olasz jobboldal, amelyhez Frattini is tartozik, előző nap vitába keveredett Romano Prodi kormányával, akit azzal vádolt meg, hogy nem fordít kellő gondot a pápa biztonságára XVI. Benedek november végi törökországi látogatása előtt.

Több iraki fegyveres csoport, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, hétfőn internetes közleményekben fenyegették meg a pápát és Olaszországot.

XVI. Benedek szerdán közölte, hogy nem állt szándékában becsmérelni az iszlámot, amikor egy középkori bizánci császár szövegét idézte, amely "gonosznak és embertelennek" festette le Mohamed próféta egyes tanításait, de számos muzulmán vezető követelése ellenére kifejezetten nem kért bocsánatot.

Megerősített biztonság

Az olasz rendőrség, amely segít a közbiztonság fenntartásában a Vatikánban, a dühödt muzulmán reakciókat látva megerősítette jelenlétét az egyházi államban attól tartva, hogy római katolikus templomok és vallási intézmények terrortámadások célpontjai lehetnek.

Róma város tisztségviselői szerdán mindamellett úgy nyilatkoztak, hogy nem akadtak a Vatikán elleni konkrét fenyegetés nyomára. Francesco Rutelli miniszterelnök-helyettes a parlamentben arról számolt be, hogy a rendőrség Olaszország-szerte parancsot kapott a muzulmán boltok, mecsetek és más gyülekezőhelyek fokozott szemmel tartására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!