Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az európaiak több mint fele elégedetlen országa helyzetével

2002.03.13. 06:55
Az európaiak egyre kevésbé elégedettek a hazájukban uralkodó állapotokkal, állapította meg egy AFP által ismertetett, az unió öt országát feltérképező kutatás. A vizsgálatból kiderül, hogy az európaiak a bűnözéstől, a munkanélküliségtől és a terrorizmustól tartanak a legjobban.
A németek a legelégedetlenebbek

A kedden közzétett felmérés az Ipsos közvélemény kutató cég által Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban gyűjtött adatokon alapul. Az öt országban jelenleg 55 százalék azok aránya, akik országuk helyzetét "inkább rossznak" látják és ez visszaesést jelez a tavaly novemberi 49 százalékhoz képest. Pillanatnyilag a németek 75 százaléka elégedetlen hazája helyzetével, szemben a tavalyi 66 százalékkal. Ez a szám Franciaországban 45-ről 48 százalékra, Nagy-Britanniában 38-ről 46 százalékra, Spanyolországban 34-ről 39 százalékra nőtt. Az olaszok véleménye nem változott, most is 51 százalékuk elégedetlen, csakúgy, mint négy hónappal ezelőtt.

Aggasztó gazdasági kilátások

Alig több mint a felmérésben szereplők egyharmada (36 százalék) látja pozitívan országa gazdasági helyzetét, és ez hat százalékkal kevesebb, mint a legutóbbi adatgyűjtés idején. Ennek ellenére változatlanul 64 százalék bizakodó életkörülményeinek javulásával kapcsolatban, szemben azzal a 34 százalékkal, akik inkább aggódnak. A jelentés szerint a gazdaságba vetett bizalom is megcsappant, 39 százalékról 41 százalékra nőtt az elégedetlenek aránya. Az összes megkérdezett 58 százaléka elégedetlen valamilyen szinten a gazdasági kilátások miatt, 3 százalék pedig nem adott választ a kérdésre.

A felmérés módja
Összességében 4700 megkérdezett véleményét gyűjtötték össze Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. A telefonos felmérést 2002 február 15 és 23 között végezték az öt országban, országonként körülbelül 1000, 18 év feletti lakost kérdeztek meg.
Félelem a bűnözéstől és a munkanélküliségtől

A bűnözéstől való félelem 52 százalékra nőtt a novemberi 48-ról, a munkanélküliségtől pedig a megkérdezettek 47 százaléka tart. Az elnöki és parlamenti választások előtt álló Franciaországban igen magas, 70 százalékos -szemben a tavalyi 66 százalékkal - azok aránya, akiket a bűnözés nyugtalanít a legnagyobb mértékben. A terrortámadástól jelenleg tíz százalékkal kevesebben, 37 százaléknyian, a szegénységtől pedig 2 százalékkal kevesebben, 34 százaléknyian tartanak. Spanyolországban a felmérésben részvevők 80 százaléka terrortámadástól tart a legjobban, ennek ellenére ez két százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Erősödő ellenzékek

Országuk vezetőivel az olaszok a legelégedettebbek, náluk 45 százalék ez az arány, míg Franciaországban 42 százalék, Spanyolországban 41 százalék, 39 százalék Nagy-Britanniában, és mindössze 29 százalék Németországban, ahol parlamenti választások lesznek szeptemberben. Ha most lennének az általános választások, akkor az európaiak 39 százaléka voksolna az országukban jelenleg hatalmon lévőkre, ami 2 százalékkal kevesebb, mint tavaly novemberben. Ugyanakkor három százalékkal többen, 32 százaléknyian az ellenzékre szavaznának. Franciaországban 39 százalék voksolna a jelenlegi kormányra, míg az ellenzék 34 támogatottsága hét százalékos növekedést mutat.

Kedvelik az eurót

Az új közös pénz, az euró bevezetését a megkérdezettek 71 százaléka helyesli, ami hat százalékos növekedés, mialatt négy százalékkal 25 százalékra csökkent az eurót ellenzők aránya. Nagy-Britanniában, ahol nem vezették be az eurót, még megosztottabb a lakosság mint valaha: jelenleg 50 százalékuk támogatná az új pénz bevezetését, még 43 százalék hevesen ellenzi azt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!