István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Az Eurofighter lobbistája többször is fizetett a Hortobágy Kft.-nek?

2007.06.11. 13:45
A már ismert 220 ezer eurón túl egy másik összeget is fizetett az Eurofighter-vadászgépeket gyártó European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) lobbistája a Szabó János "katonai szakértő" által vezetett, Hortobágy Kft.-nek, írja a Die Presse osztrák napilap. A cég állítólag légi parádék rendezésére kapta a pénzt, de ilyeneket egyáltalán nem rendezett.

Az osztrák Eurofighter-botrányban újabb magyarországi kifizetésről ír A nyom Magyarországra vezet című hétfői cikkében a Die Presse című osztrák napilap.

Az Eurofighter-ügyet vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság követelésére az osztrák pénzügyminisztérium végre olyan aktákat bocsátott a testület rendelkezésére, amelyeken az eddiginél kevesebb feketére satírozott szövegrész található (ezeket államtitkokra hivatkozva a tárca nem hajlandó átadni), ám mégis lényegesen több rész olvasható benne, mint a korábbi, csaknem teljesen "befeketített" Steininger-aktákban - írta a Presse.

Az így megismerhető újabb adatok többségével a vizsgálóbizottság nem tud mit kezdeni, egy újdonság mégis kiderül az aktákból: nevezetesen az, hogy Steininger minden valószínűség szerint egynél több kifizetésről rendelkezett a Hortobágy Consulting számára.

Az Eurofighter-ügyet vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság előtt korábban az EADS lobbistája, Erhard Steininger azt mondta: ausztriai polgári légi bemutatók tervezetéért fizetett a magyar Hortobágy Consulting and Management Kft. tanácsadó cégnek 220 ezer eurót, ám ezek a légi parádék soha nem valósultak meg.

A tervezetet a lobbista nem volt hajlandó a bizottságnak bemutatni. A cég vezetője, Szabó János osztrák lapoknak csupán annyit erősített meg, hogy Steiningert ismeri, de hogy a pénzt mire kapta, arról nem akart nyilatkozni.

Internetes honlapja szerint a Hortobágy Consulting lobbicég, és mindeddig nem volt köze légi bemutatók rendezéséhez. Az osztrák lap cikke szerint (amely nem említi, hogy mekkora volt a második összeg) az újabb bizonyíték fényében felmerül a kérdés: miért fizetett Steininger a cégnek egy második alkalommal is, ha a "légi parádé" már az első kifizetés ellenére sem valósult meg? Fennáll a gyanú, hogy a pénz Magyarországon keresztül ismét Ausztriába áramlott vissza - írta az osztrák konzervatív napilap.

A 18 Eurofighter-vadászgép megvásárlásáról még az előző, Osztrák Néppárt vezette kormány állapodott meg az EADS céggel. A tavaly őszi választásokon győztes Osztrák Szociáldemokrata Párt egyik fő választási ígérete volt az általa pazarlónak tekintett, mintegy 2 milliárd eurós szerződés felbontása.

Az ügy a januárban hivatalba lépett osztrák szociáldemokrata-néppárti nagykoalíciós kormányon belül is feszültséget okoz. A védelmi tárcát szociáldemokrata miniszter, Norbert Darabos vezeti, míg a pénzügyminiszter az Eurofighter-ügyletet rendben lévőnek ítélő néppárti Wilhelm Molterer alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke.