Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Az EU polgárainak harmada nagyobb demokráciát akar

2002.04.17. 17:28
Az Európai Unió polgárainak 67 százaléka támogatná egy európai alkotmány létrehozását - derül ki az Eurobarometer felméréséből, amit az Európa jövőjéről tárgyaló Konventnek is bemutattak a héten.
Az európai alkotmány támogatottsága Olaszországban (80 százalék) a legmagasabb. Ezzel szemben Dániában, Finnországban, Portugáliában és Nagy-Britanniában a legkevésbé lelkes a lakosság egy uniós alkotmánnyal szemben - írja az EurActiv.com. Beszédes a felmérés azon eredménye is, hogy a megkérdezettek negyede nem alkotott véleményt a kérdésben.

Demokráciát!

Valószínűleg nem kerüli el az Európai Unó jövőjéről tanácskozó Konvent figyelmét az sem, hogy az uniós polgárok jelentős része (38 százaléka) elégedetlen a demokrácia szintjével az EU-ban. Csupán 44 százalék tartja kielégítőnek a demokrácia helyzetét az EU-ban, ezzel szemben 59 százalékuk saját országát tekintve elégedett a demokráciával.

A tett első, a bővítés második

A 2001 októberében és novemberében felvett közvélemény-kutatás szerint az EU polgárainak 54 százaléka véli úgy, hogy hazája uniós tagsága jó dolog. 12 százalékuk képvisel ezzel ellentétes véleményt. Az Európai Unió prioritásai közül az általános biztonság megerősítését (európai béke; a munkanélküliség, a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem; a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni harc; élelmiszerbiztonság) tekintik az uniós polgárok a legfontosabbnak. Ezzel szemben a bővítés kérdését csupán harmaduk tartja az EU prioritásának.

Nemzeti és közös döntések

A megkérdezettek többsége támogatja, hogy az oktatás, az egészségügy és a társadalombiztosítás, valamint az igazságügy terén a nemzeti kormányok döntsenek. A külpolitika, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, a kutatás, a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem, valamint a környezetvédelem az a terület, ahol a polgárok többsége helyesli a közösségi döntéshozatalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!