Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Solana korlátozná a vétójogot és megszüntetné a rotációt az EU-ban

2002.05.10. 14:46
Az Európai Unió döntéshozatalában korlátozná a vétójogot, az elnökség jelenlegi rotációs rendszerét pedig megszüntetné Javier Solana, az EU közös kül- és biztonságpolitikai képviselője.
Az EU bővítés előtti reformjának szükségességéről Solana Madridban beszélt. A spanyol diplomata szerint az Európai Tanácsnak továbbra is az EU központi intézményének kell lennie, de sürgette a szervezet munkájának hatékonyabbá tételét.

Az EU közös külpolitikai képviselője, aki egyben az Európai Unió Tanácsának főtitkára is, élesen kritizálta az uniós soros elnökség jelenlegi rendszerét, amelynek alapján félévente más tagállam látja el az elnökséget. Szerinte ez a szisztéma "a múltnak és nem a jövőnek felel meg". Solana kiemelte azt is: az uniós csúcsokon a döntéseket minősített többséggel kellene hozniuk a tagállamoknak, és korlátozni kellene a vétójog használatát.

Hat hónap helyett két és fél év

Solana a márciusi barcelonai csúcson bemutatott, a Tanács működéséről szóló jelentésében tért ki arra, hogy a féléves rotációs rendszer az Unió tevékenységének hatékonyságát sérti, és állandó bizonytalanságot teremt a szervezeten belül, amely helyzet a bővítés után csak rosszabbodna. A főtitkár több javaslatot is kidolgozott a bajok orvoslására, az egyik szerint az EU Szerződését úgy kellene módosítani, hogy a soros elnöki tisztséget hat hónapnál jóval hosszabb időre, egész pontosan két és fél évre töltsék be.

A jelentés kitér arra is, hogy az állam- és kormányfők csúcstalálkozói sokszor az alsóbb miniszteri szinteken nem megoldott technikai ügyeket tárgyalják, ahelyett, hogy fő feladatukkal, az Unió stratégiai irányvonalának meghatározásával foglalkoznának.

Solana a jelentést jövő szerdán mutatja be az Európai Parlamentnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!